dilluns, 11 de novembre del 2013

CONTA CONTES A BALÀFIA PELS DRETS DELS INFANTS i el Dia Internacional per a l' ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES


La literatura, els contes, les narracions en general són font de transmissió cultural, foment de la imaginació i creativitat, alhora que un instrument lúdic i educatiu
fortament arrelat a la nostra cultura. Però també poden ser legitimadors de conductes sexistes, perpetuant rols de gènere estereotipats, situacions de violència envers les dones, afavorint situacions d’exclusió u omissió dels personatges femenins en les tasques a desenvolupar o dotant-los de rols passius. Els valors que es transmeten per als nens i les nenes sovint no són equivalents.
El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer "Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe" celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques. 



El conte Rosa Caramelo d'Adela Turín (il·lustracions de Nella Bosnia, editorial Lumen 2001), que forma part de la col·lecció “A Favor de las Niñas”, que té com a objectiu tractar del sexisme i els rols de gènere. La finalitat d’aquest conte és l’anàlisi dels diferents rols assignats a un i altre sexe en el procés de socialització durant els primers anys de vida.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada