dijous, 16 de febrer del 2012

Anem a la Rua!!!


 Carnestoltes és el rei dels poca-soltes!

Pel carrer Gran arriba una carrossa de nyigui-nyogui carregada amb el rei dels poca-soltes i tot el seguici que li fa la gara-gara: un nap-buf que és el bufó de la cort i arrossega uns picarols que fan ning-ning; un dimoni pèl-llarg, barba-serrat i cara-rodó; un busca-raons que està a mata-degolla amb la Quaresma, i un boig cara-xuclat que té un estira-i-arronsa amb una barjaula perquè li ha de pagar bitllo-bitllo.

A les voreres s’hi apleguen petits i grans; disfressats, uns ballen el txa-txa-txa mentre els altres bufen espanta-sogres. Jo només porto una màscara, però ja ho tinc decidit, em faré una disfressa d’escura-xemeneies. Xino-xano m’allunyo de la rua i de cop em trobo en un cul-de-sac: anava distret perseguint un pit-roig.

No sé si t’has adonat que en el meu discurs he exemplificat alguns dels casos de mots compostos en què cal utilitzar el guionet.

-     Mots compostos repetitius i expressius, com ara nyigui-nyogui, nap-buf o a mata-degolla.

-     Mots compostos en què el primer element acaba en vocal i el segon comença amb r, s o x, com ara barba-serrat, cara-rodó o escura-xemeneies.

-     Mots compostos en què si no l’utilitzéssim es produiria una lectura errònia, com ara cul-de-sac (*culde[z]ac) i pit-roig (*pi/troig), o una grafia impossible, com ara pèl-llarg (*pelllarg).

Pots enviar-nos consultes i suggeriments a serveilinguistic.dj@gencat.cat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada