dilluns, 1 d’agost del 2011

Lectures per l'Estiu. Recomanacions de la Revista Digital Dones


L’arribada de l’estiu i les desitjades vacances són sens dubte una bona excusa per poder gaudir amb una bona lectura. Ens atrevim a recomanar-te alguns llibres que pensem poden ser del teu interès i que et presentem a continuació, esperant retrobar-nos a la tornada, amb més propostes i més recomanacions bibliogràfiques. Bon estiu!
tendències | 28/07/2011
L’hivern rus de Daphne Kalotay
Primera novel•la de l’escriptora nord-americana Daphne Kalotay, llicenciada en literatura contemporània, i autora de diversos llibres de relats curts. L’hivern rus, traduïda a una vintena d’idiomes, barreja de manera intel•ligent i amena la  intriga, l’amor i la traïció. La trama gira entorn de la primera ballarina del ballet rus Bolshoi que en la dècada dels 50 fuig als Estats Units. Al cap dels anys, la dona decideix subhastar les seves joies, entre les quals figuren un valuós conjunt de polsera i arracades d’ambre; a l’entorn d’aquesta venda la dona reviu el terror de l’època de Stalin, la trista sort dels dissidents i també el rerefons del Bolshoi i el comerç de l’ambre.
Debolsillo, 14,95 euros / La Campana, 25 euros

Habitacions tancades de Care Santos
Care Santos (Mataró, 1970) va publicar el seu primer llibre de relats (Cuentos críticos) el 1995 i s’ha prodigat en la narrativa juvenil i infantil, sense menysprear la poesia. Habitacions tancades, la novel•la per a adults, és el seu treball, fins avui, més ambiciós. L’obra és la història de quatre generacions d’una complicada família de la burgesia catalana, els secrets de la qual comença a investigar l’ultima descendent que, en restaurar la mansió familiar, descobreix una habitació segellada amb un cadàver en el seu interior. La novel•la està ambientada en la Barcelona modernista, si bé la narració salta d’una època a una altra per boca dels personatges que ofereixen al lector o lectora la seva pròpia història.
La trama està ben muntada, és amena, i té un final que justifica la lectura.
Planeta – 20,90 euros


Un territorio oscuro de Val McDermid
L’escriptora escocesa Val McDermid (Kirkcaldy, 1955)  és avui una de les autores de novel•la negra més traduïda, premiada i llegida. Periodista, autora teatral, va publicar la seva primera obra en 1987 i des de llavors ha escrit més de 30 novel•les amb sèries de protagonistes diversos: Lindsay Gordon, Toni Hill, Carol Jordan o Kate Brannigan. Un territorio oscuro, considerada per certa crítica la millor novel•la de McDermid, recupera records de l’avi de l’autora, miner, i de la lluita d’aquests treballadors per millorar la seva situació. L’obra té com a personatge principal a la inspectora Karen Pirie que haurà d’investigar el segrest i assassinat d’una milionària i la desaparició del seu fill, fets ocorreguts 20 anys abans.
RBA – 20 euros

Leonora de Elena Poniatowska
Últim Premio Biblioteca Breve, l’obra és la biografia de Leonora Carrington, una dona rebel que va optar per la vida bohèmia i lliure en lloc de l’herència que li corresponia com a descendent d’un magnat anglès de la indústria tèxtil. Va viure a París, es va convertir en la més important pintora surrealista i es va relacionar amb Dalí, Picasso, Duchamp i Miró. Va viure una turbulenta història amb el pintor Max Emst i va ser internada en un manicomi a Espanya quan aquest va ser detingut i enviat a un camp de concentració després de la invasió nazi de França. Leonora va acabar instal•lant-se a Mèxic on va desenvolupar una apassionant carrera artística i literària.
Poniatowska (París, 1932), aristòcrata polonesa, va emigrar amb la seva família a Mèxic després de la Segona Guerra Mundial. És avui una de les autores mexicanes més conegudes i premiades. Va publicar el seu primer llibre de relats -Lilus Kikus- el 1963 i el reconeixement públic el va aconseguir en 1969 amb la novel•la Hasta no verte, Jesús mío.
Seix Barral – 21 euros

 
Natura quasi morta
de Carme Riera
Un fet real ocorregut en el 2007 -la desaparició d’un estudiant francès a la Universitat Autònoma de Barcelona- ha estat el punt de partida per a l’estrena de Carme Riera en la novel•la negra. L’autora (Palma de Mallorca, 1948), catedràtica de literatura en aquesta universitat i amb una àmplia bibliografia com a novel•lista i assagista, ha volgut experimentar ara amb la literatura de gènere, pel que sembla sense vocació de continuïtat. Natura quasi morta gira a l’entorn de la desaparició d’un alumne romanès, trama que es complica amb assassinats en sèrie, intrigues de tot tipus, diversitat de sospitosos i un retrat de la vida universitària en plena protesta contra el Pla Bolonya. La investigació la dirigeix una sotsinspectora dels Mossos d'Esquadra, de nom Manuela Vázquez, una picada d’ullet a Manuel Vázquez Montalbán, a qui Riera considera un referent en el gènere negre.
Edicions 62 – 21 euros
El ocupante de Sarah Waters
Cinquena novel•la de l’autora i probablement la seva obra amb rerefons més sinistre, més intrigant, amb evocacions a Henry James i Edgar Allan Poe. L’obra se situa en una mansió georgiana en total decadència, a l'Anglaterra de la postguerra, on acudeix el fill d’una antiga treballadora de la casa, convertit en metge gràcies als sacrificis dels seus pares. La magnificència de la mansió en el passat ha degenerat i els seus ocupants viuen envoltats d’una degradació que no és limita als objectes materials de la finca. El metge ha d’atendre a una jove criada que sembla terroritzada pels estranys fets que percep a la vella casa.
Waters (Gales, 1966), va ser inclosa el 2003 a la revista Granta en la llista dels millors autors joves britànics i la seva novel•la Falsa identidad va obtenir el British Book Award a la millor novel•la del 2002.
Anagrama – 23,50 euros

1 comentari: