diumenge, 28 de febrer del 2021

A PARTIR DE DEMÀ SI VOLEU INFORMACIÓ ESTEM AL TELÈFON : 973. 23.08.17 EN COL.LABORACIÓ AMB L'ASSOCIACIÓ VEÏNAL DE BALÀFIA

DEGUT A LA SITUACIÓ QUE ENS TROBEM
A PARTIR DE DEMÀ TORNEM A TINDRE AL VOSTRE SERVEI LES OFICINES DE
DONA BALÀFIA ASSOCIACIÓ DE 17,30-19h.

LES OFICINES DE L'ASSOCIACIÓ VEINAL ROMANDRAN OBERTES DE 17,30-19h.

DEMANEU CITA PREVIA AL NOSTRE TELÈFON : 973. 23.08.17 



dijous, 25 de febrer del 2021

PROGRAMA D'ACTIVITATS EN COMMEMORACIÓ DEL 8 DE MARÇ-AQUEST ANY EN COL.LABORACIÓ AMB ENTITATS -JUNTES SOM MÉS FORTES-


El 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones, i representa en l’agenda de les DONES i homes una oportunitat per commemorar, celebrar, reflexionar i reivindicar el drets de les dones en totes les esferes de la vida pública i privada.

dimecres, 24 de febrer del 2021

PREPARANT LA COMMEMORACIÓ DEL 8 DE MARÇ "DIA INTERNACIONAL DE LES DONES" A BALÀFIA

ACTES AL VOLTANT DEL 8 DE MARÇ 2021 


 Dona Balàfia Associació i Vocalia de la Dona de l' AVV Balàfia

Amb TOTES les mesures de protecció 

contra la Covid-19

 

Dissabte, 6 març de 2021

10-12 h. » Ruta pels carrers de Balàfia amb nom de dones emblemàtiques»

Sortida: Centre Cívic de Balàfia.

RECORREGUT: Des del Centre Cívic de Balàfia, anirem a la Plaça de Frederica Montseny, Jardins de Carme Amaya, Plaça de Dolors Piera, Plaça de Clara Campoamor, Avinguda de Rosa Parks, Plaça de Maria Aurèlia Capmany on llegirem el manifest.

Organitza: Dona Balàfia Associació i Vocalia de la Dona de l’AVV de Balàfia.

Col·labora: Esport Femení Lleida, FAVLL i Dones de l'Horta.

 

Dimarts, 9 març de 2021

19-20 h. Dansa Lliure Malkovsky online, amb Artús Porta i suport de l’ACDLL

Organitza: Dona Balàfia Associació i Vocalia de la Dona de l’AVV de Balàfia.

Informació: dlliure@gmail.com

Via Zoom: ID de reunió: 860 6063 3623 i Contrasenya: 587645

 

Dimecres,10 de març de 2021

18 h. XERRADA ONLINE: “Reforç i manteniment del sòl pelvià i la faixa abdominal”

Amb Dolors Creus Pujol, llevadora especialista en rehabilitació del sòl pelvià i gimnàstica abdominal hipopressiva.

Organitza: Dona Balàfia Associació i Vocalia de la Dona de l’AVV de Balàfia.

Col·labora: Esport Femení Lleida i Dones de l'Horta

Via Google meet: Enllaç per assistir a la Xerrada: https://meet.google.com/byc-erxv-cwa 

 

Dissabte, 13 març de 2021

11-12 h. «TAST» de TXI KUNG 

Lloc: Plaça dels  Jardins de les Magnòlies.

Organitza: Dona Balàfia Associació i Vocalia de la Dona de l’AVV de Balàfia.

Col·labora: Esport Femení Lleida, FAVLL i Dones de l'Horta

Portar una peça de roba negra o blanca. (samarreta, pantalons, ...)

 

Dissabte, 20 març de 2021

10:30-12 h «Visita al Molí de Cervià i al Búnquer de la Guerra Civil a la Partida de Grenyana»

Organitza: Dona Balàfia Associació, Vocalia de la Dona de l’AVV de Balàfia i Dones de l'Horta

Col·labora: Esport Femení Lleida i FAVLL

Sortida: Des del Centre Cívic de Balàfia; a les 9:00h a peu i a les 10:00h en cotxe.

Informació: 630 21 24 16

 

 març de 2021. A CONCRETAR

Activitat online realitzada per les DONES TIC «WOMENTECHMAKERS» Lleida, en commemoració del 8 de març.

Enllaç: a concretar

Organitza: ANDREU IBÁÑEZ (Liquid Galaxy LAB.) Coordinador dels laboratoris TIC del Parc Científic de Lleida - Coorganizador Google Developer Group Spain gdg.es

Col·labora: Dona Balàfia Associació, Vocalia de la  Dona de l’AVV de Balàfia, FAVLL i Dones de l'Horta.

Informació: tresoreradba@gmail.com

 

 març de 2021. Per concretar

Activitat esportiva a la Seu Vella

Organitza: Esport Femení Lleida i INEFC

Col·labora: Amics de la Seu Vella. Dona Balàfia Associació, Vocalia de la Dona de l’AVV de Balàfia, Dones de l'Horta i FAVLL

Informació: esportfemenilleida@gmail.com

dilluns, 15 de febrer del 2021

AQUESTA SETMANA ASSEMBLEA TERRITORIAL DE LES DONES DE LLEIDA: UNA BONA NÓTICIA EN TEMPS DE PANDÈMIA

 

Juntament amb la representant de l'Assemblea Territorial de Dones de Lleida, us adjuntem novament la convocatòria perquè hem canviat l'ordre del dia. Hi participaran la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Sra. Laura Martínez, i la vicepresidenta 2a del Consell Nacional de Dones de Catalunya, Sra. Montse Pineda. 

Us recordem que l'assemblea tindrà lloc el dia 18 de febrer a les 17 hores per Teams. L'enllaç per connectar-vos us el passarem el mateix dia 18 pel matí. 



PARTICIPA PER SUMAR !!

diumenge, 14 de febrer del 2021

L' ESPORT I L'ACTIVITAT FÍSICA UN VALOR POC VALORAT !!!

 
Com no pot ser d’altra manera comencem el mes de febrer  amb reivindicació. Aquesta vegada per l’esport de base, ens sumem a la campanya L’Esport és un servei essencial. Som part de la solució de la UFEC.cat.

L’impacte del coronavirus per a les persones no sabem encara com ens repercutirà a llarg termini, ara ja ho fa emocionalment, físicament, familiarment, econòmicament,  tenim la sensació i notem que hi ha persones i sectors que costarà que és recuperin.

Aquest dissabte passat a les 12 de migdia ens vam reunir al davant del camp d’esports per sumar-nos a la campanya L’Esport és un servei essencial. Som part de la solució, perquè en el àmbit esportiu la pandèmia ha estat demolidora. La presidenta del Balàfia Vòlei, Sra. Vanesa Ortega va llegir el manifest on s’expressaven tots els greuges:  els governants de tots els colors no és cansen de dir que l’esport i els clubs som importants. Ara que ens estem morint i no podem afrontar el dia demà, veurem fets o ens quedarem tan sols amb les paraules de sempre? Demanem avui i aquí al Govern que ens escolti i que reconegui l’esport com un servei essencial…

Hi ha veus que diuen que hem baixat la pràctica esportiva a nivell dels anys 80 on el sedentarisme i el desinterès ere habitual.

Com a servei essencial, l’esport incideix directament en la millora de la salut de les persones, en l’educació i la formació de les nostres criatures, en la inclusió social de molts col·lectius, persones amb handicap, les més desfavorides, en la lluita per la integració social i la igualtat d’oportunitats, així com contra el racisme, la violència de gènere, molts dels nostres 25 de novembre porten el lema “contra la violència de gènere, esport,  i naturalment estem contra el dopatge. La gent de l’esport representem el 2,1% del PIB català. Ocupem més de 80 mil llocs de treball, som més de 40 mil voluntàries i voluntaris i som una porta d´entrada important al món laboral per als joves i no tan joves.

Prop de la meitat de les entitats, clubs i associacions  estan perill d’extinció, amb aquesta s’emportarà tota la gent que practica esport i no serà perquè fa mesos que treballem perquè la pràctica esportiva sigui segura. D’acord amb els protocols específics per modalitat i instal·lacions desenvolupats durant la represa, l’esport a Catalunya es desenvolupa amb limitacions d’aforament, amb control d’accessos i traçabilitat dels practicants, sota gestió de grups estables i en condicions de total higiene i desinfecció. Amb tot això afirmem rotundament: L’esport és segur. Recuperem la pràctica esportiva als pavellons i poliesportius  per al jovent i  la ciutadania com més aviat millor !!

Felicitats a la Carolina Marin, Medalla d’or a l’Open de Thailand

Jos Farreny

Donabalafia associació

dijous, 11 de febrer del 2021

#No more matildas

 LES DONES I LA CIÈNCIA


Bon dia,

No se si us ha arribat un vídeo que ha circulat a les xarxes socials aquests dies, és titula “l’Efecte Matilda”, ho han realitzat un grup de dones de ciència i de la tecnologia en honor a la Matilda Joslyn Gage, primera activista social en denunciar la invisibilitat del treball i els descobriments de les dones de ciència al llarg de la història.

Si teniu l’oportunitat visualitzeu-lo !

Segur que els sonen noms com els de Martina Castells i Ballespí, Zoe Rosinach Pedrol,  Rosa Fabregat Armengol, Josefina Castellví Piulats o Margarita Salas Falgueras,  ...totes elles dones de ciència, la Martina, la Zoe o la Rosa, nascudes a les nostres contrades Lleidatanes, dones sàvies,  que han aportat i aporten, tot el seu talent a Lleida, a la societat i la humanitat. 

Avui aprofitem l’altaveu que ens dona Ua1 ràdio per recordar que el pròxim dia 11 de febrer és el dia Internacional de la Dona i de la nena a la Ciència. I nosaltres ens sumem a aquesta commemoració i ens inspirem en el seu testimoni. Aquest grup de científiques aprofiten l’avinentesa per assenyalar la injustícia que s’ha fet al llarg dels anys amb les dones i la ciència. S’ha de recuperar les figures d’aquestes grans dones que al llarg de la història  van aportar coneixement, estudi i experiència. Dues dades,  des de que es van crear, solament 23 dones han guanyat un Nobel de ciència o menys del 30% de la investigació  que s’ha realitzant a tot el món te una dona al capdavant. No podem parlar d’igualtat de gènere.

I mirem cap al futur, aquesta campanya ha de servir perquè les dones de ciència surtin als llibres de text i  el seu exemple i les seves aportacions serveixin de model a les nenes i les dones del futur. Per què les dones i els homes, la societat està canviant, però no prou !!

 

#No more matildas

Jos Farreny

Donabalafia associació

dimarts, 2 de febrer del 2021

Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, 11 de febrer 2021, per fer-ne difusió!

 

L Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues celebra l’11 de febrer, el Dia de la Dona en Ciència, amb dues iniciatives.  

En primer lloc, la campanya sobre l'efecte Matilda. L'Efecte Matilda és un biaix en contra del reconeixement dels èxits de dones científiques, el treball de les quals és menystingut o fins i tot atribuït als seus col·legues homes.

D'altra banda, la celebració del I Congrés de Dones en Ciència, que es podrà seguir a través del seu canal de youtube el proper dia 8 de febrer, i que comptarà amb la participació de la professora del Departament d'Empresa de la nostra Facultat, la Mercè Bernardo. Trobareu el programa aquí.



dilluns, 1 de febrer del 2021

MARIA TERSA - Pionera de la ràdio catalana des de Lleida- ... Dia Mundial de la Ràdio, 13 de febrer. Aquest any, una commemoració de Pandèmia


Maria Tersa "Professional valenta, compromesa i una dona que, com moltes altres al seu temps, va contribuir a trencar sostres", així és com efinia el paer en cap Fèlix Larrosa coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio, el 13 de febrer de fa un parell d'anys, la Paeria va inaugurat el carrer ubicat a La Cerdera que rep el nom de qui fou primera locutora de Ràdio Lleida el 1934.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya - Demarcació de Lleida commemora aquesta jornada per quart any consecutiu amb 12 hores de ràdio en directe. Catorze emissores de la província – RNE, Catalunya Ràdio, Cadena COPE, Ràdio Lleida (Cadena SER), Onda Cero, UA1 Lleida, Emun, Alpicat Ràdio, Ràdio Balaguer, Ràdio Ponent, Ràdio Rosselló, Ràdio Les Borges, Ràdio Tàrrega i Ràdio La Seu- emeten part de la seva programació des de la Sala Alfred Perenya de l’Ajuntament de Lleida entre les 8 i les 20 h.



Acte inaugural del carrer
En l’acte inaugural del carrer dedicat a Maria Tersa, el paer en cap ha posat en relleu la seva figura, “que en aquell moment va trencar el seu sostre i que va ser la primera locutora de Ràdio Lleida, una dona que va fer de la ràdio un mitjà de vida i una eina per transmetre i comunicar què passava al món, primer als lleidatans i lleidatanes i després fora de Lleida”. Lleida ret homenatge a Tersa, com fa habitualment amb persones rellevants, especialment i darrerament amb la vocació de posar noms de dones a carrers de la ciutat. Per això, ha remarcat el paper de dones com ella, que van obrir aquest camí.
En representació de la família, José M. Foncillas, nebot de Tersa, ha manifestat que la seva tieta hauria estat molt contenta i que el carrer seria una gran il·lusió, per l’entorn natural i perquè està encarat a Almacelles, on va néixer.
Els tinents d’alcalde Montse Mínguez i Joan Gómez han assistit a l’acte per inaugurar aquest carrer, ubicat a La Cerdera, travesser amb el carrer Mahalta. Diversos familiars de Maria Tersa, així com el director de Ràdio Lleida, Josep Lluís Cadena, i la cap de continguts, Mercè March, han compartit l’acte d’aquesta tarda.
De la mateixa manera, el director de Ser Catalunya, Jaume Serra, ha destacat que va ser la primera locutora de Ràdio Lleida i que es va desvincular de la ràdio “perquè no li va interessar la ràdio de la dictadura”. Als anys 90, quan va trucar-la, Serra ha explicat que va adonar-se que cap llibre d’història recollia el que havia fet, “que havia estat esborrorada per ser dona i per no ser propera als franquistes”. Des d’aleshores, ha afegit, ha estat reivindicada pel món de la ràdio.

Pionera de la ràdio catalana des de Lleida
Va estar al capdavant del micròfon fins poc abans que arribessin les tropes franquistes a Lleida. Posteriorment es va traslladar a Girona, on va treballar a Ràdio Girona. Després de la guerra els Tersa tornarien a Lleida però, malgrat l'oferiment de treballar en la nova Radio Lérida, Maria ho va rebutjar "perquè no eren els meus, ni la meua ràdio", segons el testimoni recollit per la periodista Sílvia Espinosa al llibre ‘Mujeres de Radio. Las primeras locutoras en Catalunya’.
Maria Tersa, juntament amb la seva germana, Aurora, es va imposar en el concurs que Ràdio Lleida va dur a terme el 26 de desembre del 1933 per elegir la seva primera locutora oficial. Maria fou finalment l'elegida ja que Aurora es va casar i va abandonar la ràdio. El 12 de gener del 1934, va debutar en les ones i aviat es va consolidar com a una locutora i presentadora versàtil.
Maria Tersa, que va rebre la Creu de Sant Jordi el 2010, va néixer a Almacelles el 1912 i va morir a Barcelona el 2015, als 103 anys.
Paeria - Ajuntament de Lleida