dijous, 31 de desembre del 2020

31 de desembre, acaba l'any més complicat de les nostres vides ?

 "HEM D'ATURAR LA COVID-19", L'OPINIÓ DE JOS FARRENY per a UA1 ràdio

Bon dia,

PERQUÈ ESTEM EN TEMPS DE PANDÈMIA AVUI LA MEVA OPINIÓ HA DE SERVIR PER TORNAR A RECORDAR...

Que hem d’aturar l’increment de casos de Covid-19 a casa nostra entre tots i totes.

S’apropen les festes nadalenques, temps de família, de retrobament, de llargues converses, de sobretaules, teníem ganes d’ abraçar-nos, de compartir, de reunir-nos ... semblava que després d’un temps difícil, fatigats per la pandèmia, quasi ho havíem aconseguit, molta gent, moltes famílies, compromeses, implicades, seguint totes les normes, per algunes amb molt, amb massa temps a través de les pantalles, ho teníem a tocar,  podríem tenir unes festes en família, amb alegria !!

Tot indica que no serà així, la corba s’enfila, les noticies no són bones, aquí i allà hi ha brots ...tornem al confinament nocturn i perimetral, a reduir les activitats socials, esport, comerços, cultura, activitats recreatives, restauració ...i potser no n’hi ha prou !

Des dels diferents departaments ens demanen coresponsabilitat per protegir la comunitat. Ens demanen que seguim les normes, que si ho fem no solament protegim la nostra salut sinó la de tota la comunitat.

Us vull recordar les mesures de protecció: distancia interpersonal, no us apropeu a altres persones si teniu la mascareta retirada i No compartiu menjar. Renteu-vos sovint de mans, de forma acurada. Useu la mascareta en tots els ambients i ventileu, ventileu els espais.

I tornem, ara, no podem baixar la guàrdia. Ara més que mai Stop Covid-19, ens hi va la vida.

Si ho fem així, a la propera segur que tindrem bones notícies

 

Jos Farreny Justribó

Presidenta de donabalafia associació

https://www.ua1.cat/articles/283402/hem-daturar-la-covid-19-lopinio-de-jos-farreny

dilluns, 28 de desembre del 2020

Què es Menstruita?

 

https://menstruita.com/

Menstruita és un projecte d'educació sexual, emocional, menstrual i feminista per a nenes.


Les autores que l'han creat aquesta pàgina web i elaboren continguts, il·lustracions etc. que amb llenguatge directe, senzill i divertit faciliten a les famílies i educadors abordar temes relacionats amb la vida afectivosexual de les noies. Amb una visió que va més enllà  que sempre s’ha fet, lligar-la amb la reproducció o les malalties de transmissió sexual. Al segle XXI l’educació afectiva sexual dels nostres joves ha de comptar amb una mirada global i deslligar-la de la reproducció. Una mirada global allunyada d’esteriotips.

AQUÍ US DEIXEM LA SEVA INFORMACIÓ

Soy Cristina Torrón, ilustradora, realizadora multimedia y emprendedora. Siempre tengo algún proyecto rondando por mi cabeza. Me encanta dibujar y comunicarme a través de la imagen. Me obsesiona simplificar y hacer entendibles cosas que a priori parecen complicadas.




La educación es la base de nuestra revolución.

Nos encontramos en un momento muy importante en la historia: la sexualidad de la mujer está dejando de ser tabú y cada vez son más las voces femeninas que se alzan para reivindicar la libertad y el placer. Pero para poder disfrutar plenamente de nuestra sexualidad, primero debemos conocerla, normalizarla y cuidarla.

Cuando nos vamos haciendo mayores y miramos a la niña que fuimos, muchas veces deseamos volver con ella para abrazarla y explicarle las cosas que hemos aprendido, queriendo evitarle dudas y sufrimiento. Eso no podemos hacerlo, pero sí que podemos seguir aprendiendo y compartiendo con nuestras hijas, hermanas, amigas…

Tenemos la responsabilidad de educar a las generaciones que vienen, pero a veces es difícil debido a la cantidad de información desordenada y poco fiable que tenemos a nuestro alcance. En Menstruita queremos ayudarte a guiar e inspirar a las niñas para que normalicen su cuerpo y que lo conozcan sin miedo. ¡Deseamos que nuestros materiales te ayuden a conseguirlo!

Y por todo esto he creado Menstruita, para que sea un altavoz de conocimiento. Me he rodeado de las mejores colaboradoras que podría tener, que de momento son Marta Torrón, fisiosexóloga y experta en suelo pélvico, Anna Salvia que es psicóloga en educación y salud sexual, además de autora de libros tan conocidos como Viaje al Ciclo Menstrual, el Baile de la vida en las Mujeres y coautora de El tesoro de Lilith. Y  también está Imma Rabasco, que es periodista y inspiradora de una vida chocolatera, se encarga de la parte más emocional del proyecto. 



En Menstruita somos partidarias de hablar de todo con naturalidad pero, sobretodo, con palabras adaptadas a la edad de cada niño. Y no se trata de forzar situaciones para hablar de la menstruación o de sexualidad, sino de estar preparadas para responder cuando surjan las primeras dudas y nos pregunten. 

Si sientes que necesitas apoyo, recursos, ideas o recomendaciones para educar a tus hijos en sexualidad y emociones, estás en el lugar correcto. Estamos encantadas de trabajar para contribuir en la educación de las generaciones que vienen pisando fuerte. 
Si voleu més informació també podeu mirar: https://criatures.ara.cat/infancia/Propostes-lectura-Educacio-sexual-tabus_0_2319967988.html


diumenge, 27 de desembre del 2020

Llibres per llegir, regalar i compartir aquest Nadal 2020

 

Boulder
Eva Baltasar

Edicions del Periscopi / Lumen

Autora de poemes i després d’haver publicat diversos poemaris, Eva Baltasar, sorprenia a principis del 2018 amb una primera novel·la, ‘Permagel’. L’obra va aconseguir lectors i unes bones crítiques aconseguint guardons com el Premi Llibreter  i el Premi L’Illa dels Llibres l’any  2018.

La protagonista de Boulder és una dona atreta per la solitud com per un imant. Es guanya la vida fent de cuinera en un buc —la situació perfecta: una cabina, l’oceà, moltes hores per encarar el buit i algun port on conèixer dones. Fins que una la reté, se l’emporta entre les quatre parets d’una casa i l’embarca en la gestació assistida d’una criatura. ¿Què en farà, la maternitat, de l’amant coneguda en un bar? ¿I què farà ella a la gàbia?


La ciutat de vapor/ La ciudad de vapor
Carlos Ruíz Zafón
Columna/Planeta
Els onze relats del llibre ofereixen un recorregut per l’univers zafonià després de la mort de l’escriptor Barceloní i un regal als lectors de la tetralogia d’El Cementiri dels Llibres Oblidats’.

Poc temps després de la publicació d’El laberint dels esperits l’any 2016 i el tancament de la tetralogia d’El Cementiri dels Llibres Oblidats iniciada amb ‘L’ombra del vent’, Zafón ja contemplava la possibilitat d’aplegar aquells relats i contes que havia escrit i publicat en diverses publicacions.

Textos que havien estat publicats en diaris o havien acompanyat alguna edició especial de les seves novel·les. També quedaven reals inèdits, però que tots tenien un punt en comú i era que giraven al voltant de la seva obra. De fet, com confessa el seu editor a l’inici de La ciutat de Vapor’, Carlos Ruíz Zafón ”concebia aquesta obra, més enllà de la seva entitat pròpia, com un reconeixement als seus lectors, que ‘l’havien seguit durant la publicació de la saga iniciada amb L’Ombra del Vent’‘.


a vida mentidera dels adults  / La vida mentirosa de los adultos
Elena Ferrante
La Campana / Lumen

La nova novel·la d’Elena Ferrante, està situada en la burgesia de Nàpols dels anys 90. «Dos anys abans de marxar de casa, el meu pare va dir a la meva mare que jo era molt lletja.» Així comença la novel·la  que tracta sobre el descobriment de la mentida, de l’amor i del sexe. Narrada per la Giovanna, una jove que s’entesta a conèixer la seva tieta Vittoria, incomprensiblement desapareguda de les converses i dels àlbums de fotografies familiars. Amb això desencadenarà, sense saber-ho, l’enfonsament de la seva família intel·lectual i burgesa, perfecta només en aparença.

‘La vida mentidera dels adults’ està protagonitzada per una adolescent inquieta i curiosa que busca esbrinar el secret que amaguen els seus pares.

Coníferes
Marta Carnicero
Quaderns Crema

Va ser l’any 2016 quan Marta Carnicero publicava la primera novel·la ‘El cel segons Google’ . Ara presenta la segona novel·la ‘Coníferes’, protagonitzada per  Joel viu a les Walden, una comunitat idíl·lica en plena natura que rebutja les noves tecnologies i advoca per una vida fidel als costums d’abans.

Amb el propòsit d’acostar-se a l’Alina, una nouvinguda que el té fascinat, comença a enviar-se cartes a si mateix a casa d’ella. Tot va bé fins que l’Alina n’hi lliura una que no ha escrit ell, el contingut de la qual suggereix que el remitent el coneix millor que ningú. A mesura que la relació avança, se succeeixen també els equívocs i les amenaces d’un sabotejador anònim decidit a separar la parella.

A poc a poc, i sense adonar-se’n, en Joel es veu atrapat en un inquietant laberint de miralls on el seu reflex sembla adquirir vida pròpia mentre ell lluita per agafar les regnes del seu destí.

La dona efervescent
Mar Bosch
Univers

Mar Bosch continua captivant als lectors amb el seu estil per oferir-nos una narrativa potent.  Autora de ‘Bedlam, darrere les hores càlides’, Les generacions espontànies’ i Vindràs amb mi després del diluvi’ publica un cop superat el confinament provocat per la COVID-19 la novel·la ‘La dona efervescent’. Bosch juga amb les paraules i amb el títol per apropar-nos a una nova història de l’Eva Botet, la protagonista de ‘Les generacions espontànies’.

L’Eva ara està sola i amb dos bessons sota el seu càrrec. La seva parella l’ha deixat i no es treu del cap a la seva sogra, la Remei, amb qui mantindrà un combat dialèctic on Mar Bosch demostrar una vegada més la seva capacitat per narrar amb ingredients com l’humor o la ironia. Novel·la guanyadora del desè PREMI L’ILLA DELS LLIBRES


Paraula de jueu / Palabra de judío
Martí Gironell
Columna/Planeta

Tretze anys després, Gironell publica ‘Paraula de jueu’ l’esperada segona part d’El pont dels jueus’,  la novel·la que el va fer debutar com a escriptor.
Amb ‘Paraula de jueu’ torna a Besalú en el moment que el mestre d’obres Pere Baró rep l’encàrrec de reconstruir el pont que tres-cents anys abans havia aixecat el constructor Prim Llombard. A Paraula de jueu serem testimonis de la reconstrucció del pont, la rivalitat entre les comunitats jueva i cristiana i la importància del Llibre de la creació i la paraula en la cultura jueva.

Uns germans inesperats
Amin Maalouf
Alianza Editorial
Traducció d’Anna Casassas

L’escriptor libanès descriu a la nova novel·la temes sobrela civilització, les identitats, el món i l’esperança. En aquesta ocasió ens vol descriure un futur amb optimisme després de la publiació de  “El naufragio de las civilizaciones”

L’Alec, dibuixant quinquagenari, i l’Ève, novel·lista d’un sol gran èxit editorial mític, són els únics habitants d’un illot minúscul de la costa atlàntica. S’eviten, fins al dia que tots els mitjans de comunicació deixen inexplicablement de funcionar i això els força a sortir. Què passa? S’ha produït una catàstrofe al planeta, després de tantes amenaces de conflicte nuclear i d’atemptats terroristes a gran escala? Què ha succeït a les altres illes de l’arxipèlag, a la costa, a la resta del país, a la resta del planeta?


Els nois de la Nickel
Colsom Whitehead
Edicions del Periscopi /Literatura Random House

L’autor de la novel·la ‘EL ferrocarril subterrani’ publica ‘Els nois de la Nickel’ una novel·la on denuncia els conflictes racials en un reformatori dels Estats Units on es va torturar i assassinar a joves negres davant de la passivitat de l’estat.

Ara, torna a narrar uns fets reals que han estat adaptats a la seva literatura. De l’esclavitud de la novel·la ‘El ferrocarril subterrani’ a les denúncies dels conflictes racials de la història de ‘Els nois de la Nickel’, basada en el reformatori Dozer School de Florida.
L’any 2014 Colson Whitehead llegia un reportatge publicat al Tampa Bay Times sobre la Dozier School for Boys de Marianna a Florida on descobria l’existència del reformatori nord-americà on gairebé durant un segle es va arribar a torturar, abusar i fins i tot assassinar principalment a joves afroamericans. El cas era força desconegut i els pocs que coneixien de la seva existència més aviat miraven a una altra banda, amb l’evident indiferència social.

PODEU TROBAR ELS QUE FALTEN AQUÍ

http://www.illadelsllibres.com/llibres-per-llegir-regalar-i-compartir-aquest-nadal-2020/

divendres, 25 de desembre del 2020

BON NADAL 2020

 

Una App per continuar amb el llegat de l’obra de Joana Raspall

Ernest Cauhé, nét de l’escriptora va crear una App i una sèrie d’animació basades en l’obra de Joana Raspall. Amb la voluntat d’acostar les lletres i la poesia entre els joves, Joana Raspall va deixar un llegat que cal reivindicar. Deia l’autora ‘Vaig començar a escriure poemes per a nens i nenes en català perquè no n’hi havia. Vaig voler fer l’escaleta a les criatures cap al món de les lletres”.

El nét de l’escriptora ha creat una App ‘Un món de poesia’, per actualitzar la vocació de servei de l’àvia i transportar els seus poemes a un dels suports que més atreuen als petits, els mòbils i tauletes i oferir una eina, creativa i innovadora, per ensenyar els nens a estimar la lectura i les paraules a través del fascinant món poètic d’un personatge meravellós: una Joana Raspall

dilluns, 21 de desembre del 2020

WEBINARI: “L'hora violeta: repensant els barris amb perspectiva de gènere”, crònica de l'activitat realitzada el 14/12/20

 


Nosaltres defensem la participació de les dones en tots, repeteixo, en tots els àmbits. Amb la CONFAVC i amb els eixos de treball i tot un equip humà en col·laboració continuem la lluita per la igualtat de gènere. Des del nostre eix Lideratge i Formació durant aquest any hem treballat i han  sorgit moltes idees, algunes,  les hem pogut materialitzar, estem molt  contentes i és un orgull trobar-nos en aquest primer webinari  en aquestes “Hores Violetes”, esperem que sigui el començament d’una llarga trajectòria de jornades. Volem que aquesta primera trobada que marqui un full de ruta per crear un grup de treball estable de participació, un aspecte que recollirà el pla de treball de la CONFAVC de l’any 2021.

MOLTES GRÀCIES PER VENIR !!

Doncs, parlem, tenim unes convidades molt potents, amb una trajectòria plena de treball, esforç, lluita, aprenentatge, constància i il·lusió, elles ens parlaran de la seva obra, de les seves accions, de compartir, d’arrossegar, d’equilibris amb les seves famílies, d’implicar a les seves amistats, a les seves veïnes per aconseguir una societat més justa, més participativa, més igualitària, dones i homes plegats per un futur millor...

Van parlar :

  En primer lloc la Maria Majó (AV Rocafonda, Mataró). : mantemajo@pangea.org  Fa 51 anys que Maria Majó – mestra jubilada- està al peu del canó de l'Associació Veïnal Rocafonda-L'Esperança-Ciutat Jardí-Valldeix de Mataró, implicada especialment en la Vocalia de Dones – que ja té 20 anys- i amb la Vocalia d'Educació. 

GRÀCIES

En segon lloc, va participar MERCÈ CIUTAT de Lleida. merceciutat@hotmail.com membre actiu de Dones de Lleida, està inmersa en la confecció del llibre de la història del femeinisme a Lleida i amb d'altres projectes que tenen a veure amb la reivindicació i el treball per les dones. També es membre activa del col.lectiu Esport Femení Lleida.

GRÀCIES

En tercer lloc va parlar Sylvianne Dahan (AV Esquerra de l'Eixample: Bcn) vocaliadones@gmail.com  Des del 1988 – és a dir fa 28 anys -la Sylvianne ha estat vinculada a la històrica Vocalia de les Dones de l’Esquerra de L’Eixample barceloní, on actualment abandera un activisme veïnal fortament vinculat a les reivindicacions feministes com l’abolició de la prostitució. Actualment n'és presidenta. Una lluita que pren una visió de ciutat el 2007 quan s’incorpora a la Vocalia de Dones de la Federació d’AV de Barcelona. 

GRÀCIES

També va intervindre per explicar-nos les seves vivències mitjançant un vídeo la Lïdia Solé, AV Bufalà: lidiasole.bcn@gmail.com La Lídia fa nou anys que està implicada a l'AV de Bufalà (Badalona)i sis que n'és la presidenta. També està molt orgullosa de dinamitzar la Biblioteca Autogestionada Maria Aurèlia Campany. Amb les seves companyes, a través del vídeo, van explicar com estan treballant la prespectiva de gènere.


GRÀCIES

La Montse Santolino (AV La Floroda, Hospitalet): msantolino@lafede.cat. , es una coneguda periodista i ara directora adjunta de Lafede, ha tingut una relació intermitent amb l'AVV Florida de l'Hospitalet, però des de fa tres anys es va implicar més en la seva refundació, en un moment que estava a punt de desaparèixer. Hi assumeix tasques de comunicació i representació.



 

7.- DOLORS LLEDÓ: FAVTerressa PENDENT! 645552372. doloreslledo@gmail.com Dolors Lledó es actualment presidenta de la FAVTerrassa, des de fa tres anys, després de sis anys a la FAV treballant pel veïnat en diferents àmbits. També des de fa sis anys que exerceix la presidència de l'AV Torrent de les Carbonelles. 


8.- Mariví Ventoso, presidenta de l'AV de Sant Josep de l'Hospitalet. mariviventoso@gmail.com 623187752 CONFIRMAT Mariví Ventoso fa deu anys que ha estat involucrada a l'AV de Sant Josep d'Hospitalet de Llobregat, tocant diferents tecles dins de l'entitat. Ara en fa un any que n'és Presidenta.


 9. Loli Mouronzon mouronzon@hotmail.es (AV Ca n’Oriach) 664286075 Presentació: La Loli des de fa set anys que està involucrada a l'AV de Ca n'Oriac de Sabadell, sis com a presidenta, igual que els anys que porta també essent membre activa de la Federació d'Associacions Veïnals de Sabadell.

divendres, 18 de desembre del 2020

dijous, 17 de desembre del 2020

#OnSónLesDones ? Òmnium Cultural els concedeix el Premi de Comunicació Muriel Casals: FELICITATS !! SEGUIM ...

 

Amigues i amics d’#OnSónLesDones,
Ara fa set anys que a una colla de dones vinculades al món de la comunicació vam començar amb el mal vici de comptar. Any rere any hem comptat la presència (més aviat l’absència) de les dones als espais d’opinió dels principals als mitjans de comunicació de casa nostra. 
Enguany, veiem reconeguda la nostra feina: Òmnium Cultural ens ha concedit el Premi de Comunicació Muriel Casals. 
 
És un reconeixement que agraïm i que devem en gran part a les nostres voluntàries i col·laboradores i a totes les persones que, davant d’una imatge a un diari, una taula rodona, un programa de conferències o una cimera internacional, heu fet vostra la pregunta d'#OnSónLesDones? Entre totes avancem -no tan de pressa com ens agradaria- cap a la paritat a tots els àmbits de la societat. 
Gràcies Òmnium. Gràcies amigues i col·laboradores. 
Però, sobretot, gràcies a totes les persones que ens últims anys en algun moment i us heu preguntat #OnSónLesDones? 

 
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward

Vols entrevistar a les portaveus del col·lectiu? Vols saber-ne més sobre #OnSónLesDones? Escriu-nos a info@onsonlesdones.com

dimarts, 15 de desembre del 2020

#BarrisVioletes pensats pels itineraris de les cures? Barris i espais públics i privats on es visibilitzi les tasques de les veïnes en tots els àmbits. Us presentem: Diagnosi sobre el treball de cures a la Zona Nord de Nous Barris

Fins ara el model econòmic de la societat  en el sector de les cures ha adoptat una dinàmica mercantilista centrada en el benefici econòmic que per una banda no cobreix les necessitats de la població i al mateix temps, molts cops, vulnera els drets laborals de les proveïdores. 


Des de l’economia feminista s’aposta per dotar de complexitat al treball de cures i posar-ho al centre de la vida i de l’activitat econòmica de la ciutat i dels barris. En la mateixa línia esdevé imprescindible explorar les necessitats en l’àmbit de les cures a la societat, ciutats, pobles, comarques .... És fonamental estudiar aquelles que no estan sent cobertes i tenir també la finalitat de garantir els drets de les persones treballadores. Aquests supòsits van en la línia dels estudis previs a la mesura de govern, a partir dels quals s’obren noves línies d’actuació a explorar com és l’abordatge d’aquesta realitat des del marc de l’Economia Social i Solidària, per ampliar la mirada sobre la manera de fer economia en el sector de les cures basada en la gestió democràtica i participativa, l’orientació a les necessitats humanes i el compromís amb la comunitat. 
Us convidem a llegir la diagnosi, realitzada coordinadament amb Barcelona Activa i Pla de Barris al capdavant les Autores :Esther Repullo, Ivana Soto i Clàudia Viñas i la  Col·labordora: Rosa Ortizté amb objectiu general explorar les necessitats de cures dels barris de Zona Nord de Barcelona i indagar alhora l’interès de les persones treballadores de la llar i del sector de les cures en canviar el model actual i començar  a caminar cap a l’emprenedoria col·lectiva. Per abordar aquest objectiu general, la present diagnosi pretén trobar alternatives i millores en la seva ocupació i per això treballem amb tres objectius específics: Explorar quines són les necessitats de cures de la població de Zona Nord (concretament de la gent gran i dependent, infants i altres persones susceptibles de ser beneficiàries). Explorar quins serveis i en quines condicions estan proveint actualment les necessitats de cures. Explorar l’interès de les persones treballadores de la llar en iniciatives d’emprenedoria col·lectiva en el marc de l’ESS

dijous, 10 de desembre del 2020

PRIMER WEBINARI:Com podem construir barris des de la perspectiva de gènere? #BarrisVioletes ? US ESPEREM!!

 

Com podem construir barris des de la perspectiva de gènere? #BarrisVioletes pensats pels itineraris de les cures? Barris i espais públics i privats on es visibilitzi les tasques de les veïnes en tots els àmbits. Aquest 14 de desembre de 18 a 20h, està prevista una  taula rodona formativa sobre 

"L'hora Violeta: com construir barris des de la perspectiva de gènere",
amb la participació de més d'una desena d'activistes veïnals i feministes. En aquest enllaç podreu formular la inscripció també: FORMULARI webinar Dones i Barris.
En parlarem amb un grapat de dones activistes socials de tota Catalunya, a Lleida comptem amb la Mercè Ciutat que ens explicarà els seus inicis i la seva evolució en la Lluita feminista i social. 

amb la participació de:
  • Jos Farreny i Irene Izquierdo, de la Junta de la CONFAVC
  • Mercè Ciutat, membre de Dones de Lleida
  • Maria Majó, de l'AV Rocafonda (Mataró)
  • Sylviane Dahan, de l'AV Esquerra de l'Eixample (Barcelona)
  • Montse Montolino, de l'AV La Florida (L'Hospitalet de Llobregat)
  • Mariví Ventoso, de l'AV Sant Josep  (L'Hospitalet de Llobregat)
  • Loli Cebrieiro, de l'AV Can Oriach ( Sabadell)
  • Lídia Solé, de l'AV Bufalà (Badalona). Intervindrà a través d'un vídeo gravat amb altres companyes.
  • Dolors Lledó, de la FAVTerrassa (Per confirmar)
Us convidem a  participar amb el nostre agraïment d'antuvi per la vostra assistència.

dimecres, 9 de desembre del 2020

A BALÀFIA COMMEMOREM EL DIA INTERNACIONAL DELS DRETS HUMANS. TROBADA DE GERMANOR AMB TOTES LES MESURES DE SEGURETAT

 Commemorem el dia INTERNACIONAL DELS DDHH 

més vigent que mai!! 

10 de desembre de 2020, a les 12:00h  

amb una acció a la Plaça Maria Aurèlia Capmany

LECTURA I TROBADA DE GERMANOR!




apunteu a l'agenda!!
Activitats organitzades i coorganitzades
Us esperem !
                                              

dimarts, 8 de desembre del 2020

IX MEMORIAL HORTÈNSIA ALONSO. IMPRESCINDIBLE TORNAR-NE A PARLAR

El passat dia 3 de desembre va tenir lloc el IX Memorial Hortènsia Alonso, el qual va tractar entorn l’abordatge de la violència masclista en infants i adolescents, tot fent una mirada jurídica i social.Carme Montserrat, membre de Liberi, va participar al memorial realitzant la conferència marc. La conferència es pot visualitzar a través del següent enllaç: https://youtu.be/SpJr7aDbDlk  o aquí mateix





dilluns, 7 de desembre del 2020

10 de desembre de 1948 Adoptada i proclamada per l'Assemblea General de les Nacions Unides, resolució 217 A (III), Declaració Universal de Drets Humans

 

Article 1 Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.
Article 2 Tothom té tots els drets i llibertats proclamats en aquesta Declaració, sense cap distinció de raça, color, sexe, llengua, religió, opinió política o de qualsevol altra mena, origen nacional o social, fortuna, naixement o altra condició. A més, no es farà cap distinció basada en l'estatut polític, jurídic o internacional del país o del territori al qual pertanyi una persona, tant si és independent com si està sota administració fiduciària, si no és autònom, o està sota qualsevol altra limitació de sobirania.
Article 3 Tota persona té dret a la vida, a la llibertat i a la seva seguretat.
Article 4 Ningú no serà sotmès a esclavitud o servitud: I'esclavitud i el tràfic d'esclaus són prohibits en totes llurs formes. 
Article 5 Ningú no serà sotmès a tortures ni a penes o tractes cruels, inhumans o degradants. Article 6 Tota persona té el dret arreu al reconeixement de la seva personalitat jurídica.
Article 7 Tots són iguals davant la llei i tenen dret, sense cap distinció, a igual protecció per la llei. Tots tenen dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi aquesta Declaració i contra qualsevol incitació a una tal discriminació. 
Article 8 Tota persona té dret a un recurs efectiu prop dels tribunals nacionals competents que l'empari contra actes que violin els seus drets fonamentals reconeguts per la constitució o per la llei. 
Article 9 Ningú no serà detingut, pres o desterrat arbitràriament. 
Article 10 Tota persona té dret, en condicions de plena igualtat, a ser escoltada públicament i amb justícia per un tribunal independent i imparcial, per a la determinacio dels seus drets i obligacions o per a l'examen de qualsevol acusació contra ella en matèria penal.
Article 11 1. Tots els acusats d'un delicte tenen el dret que hom presumeixi la seva innocència fins que no es provi la seva culpabilitat segons la llei en un judici públic, en què hom li hagi assegurat totes les garanties necessàries per a la seva defensa. 2. Ningú no serà condemnat per actes o omissions que en el moment que varen ésser comesos no eren delictius segons el dret nacional o internacional. Tampoc no s'imposarà cap pena superior a l'aplicable en el moment de cometre el delicte. 
Article 12 Ningú no serà objecte d'intromissions arbitràries en la seva vida privada, la seva família, el seu domicili o la seva correspondència, ni d'atacs al seu honor i reputació. Tothom té dret a la protecció de la llei contra tals intromissions o atacs. 
Article 13 1. Tota persona té dret a circular lliurement i a triar la seva residència dins les fronteres de cada Estat. 2. Tota persona té dret o sortir de qualsevol país, àdhuc el propi, i a retornar-hi. 
Article 14 1. En cas de persecució, tota persona té dret a cercar asil en altres països i a beneficiar-se'n. 2. Aquest dret no podrà ser invocat contra una persecució veritablement originada per delictes comuns o per actes oposats als objectius i principis de les Nacions Unides. 
Article 15 1. Tota persona té dret a una nacionalitat. 2. Ningú no serà privat arbitràriament de la seva nacionalitat, ni del dret de canviar de nacionalitat. 
Article 16 1. Els homes i les dones, a partir de l'edat núbil, tenen dret, sense cap restricció per motius de raça, nacionalitat o religió, a casar-se i a fundar una família. Gaudiran de drets iguals pel que fa al casament, durant el matrimoni i en la seva dissolució. 2. Nomes es realitzarà el casament amb el lliure i ple consentiment dels futurs esposos. 3. La família és l'element natural i fonamental de la societat i té dret a la protecció de la societat i de l'Estat. Article 17 1. Tota persona té dret a la propietat, individualment i col_lectiva. 2. Ningú no serà privat arbitràriament de la seva propietat. 
Article 18 Tota persona té dret a la llibertat de pensament, de consciència i de religió; aquest dret inclou la llibertat de canviar de religió o de creença, i la llibertat, individualment o col lectivament, en públic o en privat, de manifestar la seva religió o creença per mitjà de l'ensenyament, la pràctica, el culte i l'observança. 
Article 19 Tota persona té dret a la llibertat d'opinió i d'expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les pròpies opinions i el de cercar, rebre i difondre les informacions i les idees per qualsevol mitjà i sense límit de fronteres. 
Article 20 1. Tota persona té dret a la llibertat de reunió i d'associació pacífiques. 2. Ningú no pot ser obligat a pertànyer a una associació.
 Article 21 1. Tota persona té dret a participar en el govern del seu país, directament o per mitjà de representants lliurement elegits. 2. Tota persona té dret, en condicions d'igualtat, a accedir a les funcions públiques del seu país. 3. La voluntat del poble és el fonament de l'autoritat de l'Estat; aquesta voluntat ha d'expressar-se mitjançant eleccions autèntiques, que hauran de fer-se periòdicament per sufragi universal i igual i per vot secret o per altre procediment equivalent que garanteixi la llibertat del vot. 
Article 22 Tota persona, com a membre de la societat, té dret a la seguretat social i a obtenir, mitjançant l'esforç nacional i la cooperació internacional, segons l'organització i els recursos de cada país, la satisfacció dels drets econòmics, socials i culturals indispensables per a la seva dignitat i el lliure desenvolupament de la seva personalitat. 
Article 23 1. Tota persona té dret al treball, a la lliure elecció de la seva ocupació, a condicions equitatives i satisfactòries de treball, i a la protecció contra l'atur. 2. Tota persona, sense cap discriminació, té dret a salari igual per igual treball. 3. Tothom que treballa té dret a una remuneració equitativa i satisfactòria que asseguri per a ell i la seva família una existència conforme a la dignitat humana, completada, si cal, amb altres mitjans de protecció social. 4. Tothom té dret a constituir sindicats per a la defensa dels seus interessos i a afiliar-s'hi. 
Article 24 Tota persona té dret al descans i al lleure i, particularment, a una limitació raonable de la jornada de treball i a vacances periòdiques pagades.
 Article 25 1. Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri, per a ell i la seva família, la salut i el benestar, especialment quant a alimentació, vestir, habitatge, assistència mèdica i als serveis socials necessaris; també té dret a la seguretat en cas d'atur, malaltia, incapacitat, viduïtat, vellesa o altra manca de mitjans de subsistència independent de la seva voluntat. 2. La maternitat i la infantesa tenen dret a una cura i a una assistència especials. Tots els infants, nascuts d'un matrimoni o fora d'un matrimoni, gaudeixen d'igual protecció social. Article 26 1. Tota persona té dret a l'educació. L'educació serà gratuïta, si més no, en la instrucció elemental i fonamental. La instrucció elemental serà obligatòria. L'ensenyament tècnic i professional es posarà a l'abast de tothom, i l'accés a l'ensenyament superior serà igual per a tots en funció dels mèrits respectius. 2. L'educació tendirà al ple desenvolupament de la personalitat humana i a l'enfortiment del respecte als drets humans i a les llibertats fonamentals; promourà la comprensió, la tolerància i l'amistat entre totes les nacions i grups ètnics o religiosos, i fomentarà les activitats de les Nacions Unides per al manteniment de la pau. 3. El pare i la mare tenen dret preferent d'escollir la mena d'educació que serà donada als seus fills. 
Article 27 1. Tota persona té dret a participar lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar i beneficiar-se del progrés científic. 2. Tota persona té dret a la protecció dels interessos morals i materials derivats de les produccions científiques, literàries o artístiques de què sigui autor.
Article 28 Tota persona té dret a un ordre social i internacional en què els drets i llibertats proclamats en aquesta Declaració puguin ser plenament efectius. 
Article 29 1. Tota persona té deures envers la comunitat, ja que només en aquesta li és possible el lliure i ple desenvolupament de la seva personalitat. 2. En l'exercici dels drets i les llibertats, tothom estarà sotmès només a les limitacions establertes per la llei i únicament amb la finalitat d'assegurar el reconeixement i el respecte deguts als drets i llibertats dels altres i de complir les justes exigències de la moral, de l'ordre públic i del benestar general en una societat democràtica. 3. Aquests drets i llibertats mai no podran ser exercits en oposició als objectius i principis de les Nacions Unides. 
Article 30 Res en aquesta Declaració no podrà interpretar-se en el sentit que doni cap dret a un Estat, a un grup o a una persona a emprendre activitats o a realitzar actes que tendeixin a la supressió de qualsevol dels drets i llibertats que s'hi enuncien.