dimarts, 28 de maig del 2019

DIA INTERNACIONAL D'ACCIÓ PER LA SALUT DE LES DONES

Les dones continuem patin desigualtat, discriminació, violència en molts àmbits de la vida. 
La OMS, organització mundial de la Salut, diu que la classe social, el gènere i la condició migratòria són factors determinants per a la salut de les persones. Ara per ara, el fet de SER DONA, per si sol ja és un RISC PER A LA SALUT.
Les dones vivim més anys, però aquests anys de més, molts cops, no són en bones condicions. Entre les discriminacions en l'àmbit de la salut, hi trobem la manca de perspectiva de gènere, falta d'EQUITAT, en la investigació i els assajos clínics, en els diagnòstics i el tractament.  
A tall de més exemples, excesiva instrumentalització i medicalització de processos naturals per les dones, menàrquia, embaràs, part o menopausa que posen en risc la vida de les dones.
BRETXA SALARIAL
PENSIONS INFERIORS
CAL CONVENIS COL.LECTIU AMB MIRADA DE GÈNERE
Cal voluntat, no deixar-se portar per la maleïda inèrcia, la sensibilitat de tots els agents implicats s'ha de basar amb la informació i el coneixement. Incorporar mesures correctores als convenirs per eliminar la bretxa salarial, valoracions adequades dels llocs de treball, prevenció de violència, valoracions psicosocials, mirada de gènere.
Publicitat:Missatges que cosifiquen les dones, eliminar-los per tal d'eliminar aquest esteriotips i DIGNIFICAR a les dones COM A PERSONES HUMANES. 
SI LES DONES AVANCEN, 
LA SOCIETAT AVANÇA

diumenge, 19 de maig del 2019

Amb motiu del Dia contra l’Homofòbia, la Direcció General d’Igualtat i la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física impulsen diverses recomanacions perquè les instal·lacions esportives s’adeqüin a les necessitats de les persones i famílies LGBTI


COM A SOCIETAT HEM DE PROMOURE 
la diversitat sexual i d'expressió de gènere EN TOTS ELS ÀMBITS DE LA VIDA
en els espais esportius.TAMBÉ
Entre altres mesures, l’objectiu és que les persones trans puguin utilitzar les instal·lacions esportives en igualtat de condicions i segons el seu gènere sentit

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, mitjançant la Direcció General d’Igualtat, i la Secretaria General de l’Esport i de la Activitat Física han elaborat un document amb recomanacions adreçades a les instal·lacions esportives d’arreu del país. Aquesta iniciativa té com a objectiu visibilitzar la diversitat sexual i d’expressió de gènere, evitar la discriminació envers qualsevol format familiar, les persones transgèneres o no binàries i alhora erradicar l’LGBTIfòbia en l’esport.

La implementació d’aquestes mesures ha de facilitar que les instal·lacions esportives s’adeqüin a les necessitats de les persones trans i que aquestes puguin utilitzar-les segons el seu gènere i nom sentit, tant en el procés de matriculació, com en els carnets i abonaments.

Entre les recomanacions, també hi ha la proposta que els impresos incloguin tres caselles en el camp de sexe (dona, home i no binari) i recullin la diversitat familiar (famílies homoparentals i monoparentals). D’altra banda, el document recomana disposar de vestidors i dutxes familiars i/o individuals; utilitzar un llenguatge inclusiu i no discriminatori; respectar la diversitat sexual en la comunicació interna i externa, i fer accions de sensibilització i formació al personal i a les persones usuàries.

La directora general d’Igualtat, Mireia Mata, ha destacat que “la pràctica de l’esport s’ha d’acompanyar sempre de respecte i de tolerància zero envers les discriminacions. En aquest sentit, l’aposta que fem conjuntament amb el Consell Català de l’Esport és un model a implementar i replicar en tots els àmbits per continuar promovent la creació d’espais respectuosos i segurs per a les persones dels col·lectius LGBTI”. 

Per la seva banda, el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras, subratlla que “les recomanacions per incloure la diversitat sexual i de gènere als espais esportius suposen un important pas endavant cap al reconeixement de la diversitat de cossos i identitats, que enriqueix tota la ciutadania i facilita l’accés als serveis i a l’esport en igualtat de condicions.”

La Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia estableix que les administracions públiques de Catalunya han de vetllar per la incorporació d’activitats per a la no-discriminació per raons d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere, als àmbits de la cultura, el lleure i l’esport.

La campanya de difusió d’aquestes recomanacions, que es pot fer amb les etiquetes #17M #StopLGTBIfòbia #esportcat, suposa una actuació més inclosa tant en el Pla Interdepartamental de polítiques públiques LGBTI, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, com en el Programa Dones i Esports, de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, del Departament de Presidència.

Cal destacar que aquest primer semestre de 2019, més de 700 alumnes de tots els centres universitaris catalans que imparteixen estudis superiors de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport han participat en un cicle de jornades formatives sobre la Llei 11/2014 i al seva vinculació al món de l’esport.

dissabte, 18 de maig del 2019

CAMINEM PER LLEIDA AMB LA COORDINADORA LLEIDA CAMINA. CONSULTEU EL PROGRAMA AQUÍ

Caminar ajuda a mantenir una respiració constant més saludable, millora la circulació sanguínia i ens ajuda a mantenir-nos en forma. També afavoreix el desenvolupament dels nostres sentits. 
DECÀLEG DELS BENEFICIS DE CAMINAR
1. És molt fàcil de practicar
És una activitat física bàsica pels humans, que ha permès alliberar els braços i poder aguantar objectes. Caminar és un comportament innat que s'adquireix progressivament de forma natural. I, en adults sans, és una manera excel·lent de fer esport i apta per a totes les edats. 
2. Ajuda a respirar millor per oxigenar el cos
Quan es camina en un entorn agradable, aprenem a estar atents a la respiració, a fer-ho profundament i a notar com oxigenem el nostre cos. Mentre tot el cos es mou, l'oxigen arriba a través de la sang i dóna energia als nostres músculs, millorant la capacitat pulmonar i cardiovascular. D'altra banda, caminar permet gaudir de l'aire lliure.
3. Millora la nostra condició física
Moltes vegades ens oblidem que caminar és bo per l'organisme. Ajuda a combatre malalties, millora el sistema immunològic, la densitat i la qualitat dels ossos, augmenta el flux sanguini i el nostre nivell d'energia, millora l'agilitat i estimula el creixement dels més petits. A més, preveu el desenvolupament de malalties metabòliques i cardiovasculars -com la diabetis i la hipertensió- i manté la funció de les articulacions. També és una de les formes de prevenir el sobrepès i l'obesitat. 
4. Estimula els sentits mentre gaudim de l'entorn
Quan es camina, s'aprèn a utilitzar els cinc sentits. Per exemple, olorar les flors, sentir l'aire a la pell i escoltar el vent entre les branques, completen la nostra experiència sensorial. 
5. Estimula el cervell amb els elements de l'entorn
Mentre caminem, també aprenem a conèixer d'una manera diferent els elements del nostre entorn, ja sigui urbà, semi urbà o rural. Estimulen la nostra creativitat i imaginació, descobrint tot allò que normalment no apreciem. Encara que es faci el mateix recorregut, sempre es poden descobrir nous aspectes, com la llum, la flora que canvia o el moviment dels núvols. 
6. Afavoreix a la cooperació i millora la comunicació 
Fer activitat física en família afavoreix aspectes com la cohesió familiar, la comunicació i la interacció, així com la transmissió de valors com la perseverança, la cooperació i el treball en equip. 
7. Ens fa sentir millor físicament i anímicament
L'activitat motora és necessària perquè un se senti bé. Després de fer esport, es tenen més ganes, més força i ànims per continuar les nostres activitats quotidianes. Caminar millora la sensació d'energia, l'autoestima, la capacitat de relacionar-nos amb les altres persones i de treballar en equip. En conclusió, ens ajuda a tenir una visió més positiva de les coses. Per algunes persones, un passeig també suposa una oportunitat per meditar i desconnectar. 
8. Ens relaxa i permet descansar millor
Caminar ajuda a reduir els símptomes físics de l'estrès. Afavoreix la relaxació de la musculatura i la ment, de manera que després el cos descansa millor i el nostre son és més reparador. 
9. Ens ensenya a planificar
Aquesta activitat es pot convertir en una costum. No ens ho hem de prendre com una obligació, sinó com un plaer. Es pot preparar una sortida, tenint en compte els elements bàsics de la comoditat i seguretat com, per exemple, utilitzar el calçat adequat i la roba més còmode. També s'ha de tenir en compte que les primeres hores del matí i les últimes de la tarda, són les més adequades per evitar insolacions. 
10. Incorpora nous hàbits per compartir en família
Caminar és una de les activitat saludables que es pot fer en famía i en grup i que permet difondre un estil de vida actiu i saludable. Si els pares i mares transmeten als seus fills la il·lusió de fer determinades activitats físiques, com caminar, ho identificaran com a bons hàbits. 

dijous, 16 de maig del 2019

17 de maig, Dia Internacional contra l' LGTBIfòbia

L'Organització Mundial de la Salut, el 17 de maig de 1990, va decidir deixar de cosiderar malaltes a les persones que tenen orientacions sexuals diferents de les normatives. Des de les hores, el moviment LGTBI, NO HA DEIXAT DE LLUITAR.
Gràcies a aquestes lluites hi ha hagut molts avanços per a la comunitat LGTBI però no els suficients, perqué fins que hi hagi un solt delicte d'odi vol dir que hi falten moltes lluites i molts dies de reivindicacions.

Cal conscienciar tota la societat del fet qe tenir una opció sexual diferent de la pròpia no és un delicte, és justament això: UNA OPCIÓ MÉS!!


"Rebutgem els intents de la societat d'imposar papers sexuals i qualsevol definició de la nostra naturalesa, perquè hem renunciat a aquests papers i als mites simplistes de la societat. Volem ser el que som. Volem crear noves formes socials i noves relacions humanes basades en la fraternitat, la cooperació, l'amor i la desinhibició de la sexualitat." Des Lliures i Combatives i el Sindicat d'Estudiants fem nostres aquestes paraules escrites fa gairebé 50 anys pel Front d'Alliberament Gai. 

Tot i haver passat dècades des de llavors, la lluita pels drets de la comunitat LGTBI segueix sent imprescindible i més necessària que mai. Tenim molt present la massacre a la discoteca Pulse d'Orlando, quan 50 persones van morir i 53 van resultar ferides, així com els camps de concentració per a homosexuals a Txetxènia i tots aquells països on la persecució de la comunitat LGTBI arriba, fins i tot, a l'aplicació de la pena de mort.
Les agressions contra el nostre col·lectiu estan augmentant de forma dramàtica, també a l’Estat espanyol. Només en 2017 va haver-hi 623 agressions violentes a persones del nostre col·lectiu i només a Madrid s’han registrat 345 en 2018. Aquestes agressions són part de la dramàtica realitat d’opressió que patim les persones LGTBI, especialment els i les més joves. Més del 80% dels menors i adolescents trans pensen en treure’s la vida i més del 40% ho intenten. Aquesta barbàrie social és reflex de la cruel discriminació i opressió a les que els companys i les companyes del col·lectiu LGTBI estem sotmeses pràcticament en tots els àmbits de la nostra vida. Sabem que aquesta violència no és casual, sinó que és fruit del sistema en el qual vivim. Un sistema que, per una banda, ens condemna a les retallades i a l’explotació que pateix el conjunt de la classe treballadora i el jovent i, per altre, dóna ales a la ideologia que difon el verí del masclisme i la LGTBIfòbia.
 '

dimecres, 15 de maig del 2019

28 de maig DIA INTERNACIONAL D’ACCIÓ per la SALUT de les DONES

SABEU QUE AL MAIG HI HA UN DIA INTERNACIONAL D’ACCIÓ per la SALUT de les DONES?

I sabeu perquè hem de reivindicar i ens mobilitzar per  aquest dia? Doncs, perquè avui és necessari afrontar els reptes socials, polítics, econòmics i culturals de l’escenari mundial, i visibilitzar el seu impacte per a la salut integral de les dones.
Segons defineix l’Organització Mundial de la Salut, la OMS, s’entén  Salut, al complet benestar físic, mental i social, i no solament l’absència de malaltia. Per tant, s’ha de vetllar per aconseguir proporcionar a les persones la millor qualitat de vida a la que puguin aspirar. Històricament s’ha accedit a l’avenç sanitari a través d’un model masculí,  generalitza-t’ho al femení. Però amb estudis posteriors,  l’evidència científica demostra que existeixen diferències de gènere entre els homes i les dones en quant a la salut, i que cal fer estudis tenint en compte aquesta variable per tal de garantir la prevenció, la major precisió en el diagnòstic i la igualtat de drets de les dones a ser ateses i tractades eficientment de les seves problemàtiques.
Les dones segueixin pagant amb la seva vida la desigualtat en salut. En la majoria de països en desenvolupament la Mortalitat materna constitueix un drama quotidià, moren mig milió de dones cada any per causes relatives a l’embaràs, part, avortament insegur i d’altres practiques condicionades pel gènere… No s’entén la sexualitat femenina com a única, l’exercici de la nostra sexualitat ha d’anar deslligada de la reproducció, independentment!! Si fem cerca d’estudis sobre disfunció sexual femenina, són escassos.  
Un altre aspecte per a reflexionar és la pressió mediàtica al que estan sotmeses les dones pel fet de ser-ho! Són la cara visible de qualsevol remei per a la salut, som utilitzades pels publicistes i lobbys empresarials per anunciar qualsevol producte. I també,  els missatges publicitaris que potencien la vivència del cos femení com un problema a corregir, arreglar i a millorar contínuament. Imposicions estètiques que res tenen a veure amb la salut.
Vivim el cos sense pressions mediàtiques!.
Poc pensaven les dones de la xarxa per la Salut que és van reunir a Costa Rica als anys 80 … reivindicant aquest dia que n’hauríem de parlar tan de temps i en continuarem parlant sinó revertim la tendència.
Bona Jornada d' Acció per la Salut de les Dones

dimarts, 14 de maig del 2019

37 CURSA BALÀFIA-AREMI:CURSA DE LA PARÀLISI CEREBRAL. 16 DE JUNY, US ESPEREM

De vell nou estem treballant per a la propera edició de la nostra Cursa, Cursa DE LA PARÀLISI CEREBRALaquest any arriba a la 37a Edició. Com veieu el nom de la Cursa Balàfia-Aremi l’hem allargat una mica. Hem volgut posar en valor el col·lectiu de persones per a qui es destinen els beneficis de la Cursa: les persones amb Paràlisi Cerebral i discapacitats similars de les comarques de Ponent. Així amb el nom de “Cursa de la Paràlisi Cerebral Balàfia-Aremi” identifiquem a simple vista que és tracta d’una cursa ÚNICA.

ÚNICA

perquè uneix esport i activitat física, solidaritat i 

inclusivitat


ÚNICA perquè els diners que s’obtenen amb les inscripcions són íntegrament destinats a programes per a persones amb pluridiscapacitat.
ÚNICA perquè tothom, al marge de les seves capacitats, pot fer podi. Tot i que la Cursa de 10 i 5 Km. és puntuable a la Lliga de Ponent. Hi ha l’opció de fer la de 1km. on hi ha categories per a tothom.
ÚNICA perquè és la segona més veterana de Lleida i la única inclusiva de veritat a tota la demarcació.
ÚNICA perquè el recorregut és fàcil, pla i per tant ideal per millorar marca.


A més a més aquest any tenim una sorpresa! Entre totes les persones que hi participin* es sortejaran 30 ulleres REEBOCK xulíssimes És un donatiu que han fet a la Cursa i que nosaltres sortejarem entre tots els participants amb dorsal.

Esperem la vostra participació!!

a la Cursa de la Paràlisi Cerebral Balàfia-Aremi. 


La causa s'ho val!!

Trobaràs tota la informació al web www.cursabalafiaaremi.org

divendres, 10 de maig del 2019

Maria Montessori i les nenes i els nens lliures.



La pedagoga Maria Montessori va néixer el 31 d'agost de 1870 a Chiaravalle (Itàlia). Als 26 anys va ser la primera dona italiana que va rebre el certificat de metgessa. El seu interès en l'educació es traduïa en la voluntat de donar ales als nens, considerant-los la gran esperança de la humanitat. Defensava que si des de ben petits tenen l'oportunitat de ser lliures, el dia de demà podran encarar els grans problemes de la societat com, per exemple, la guerra. Maria Montessori va morir el 6 de maig de 1952 a Noordwijk (Holanda). La recordem amb 14 reflexions que aposten per l'experiència educativa, per l'amor a l'ensenyança i pel respecte als infants.



1. No em seguiu a mi, seguiu el nen.

2. L'instint més gran dels nens és alliberar-se dels adults.

3. Una forma de saber si la intervenció educativa és correcta és veure si el nen és feliç.

4. Quan un nen se sent segur d'ell mateix deixa de buscar l'aprovació dels altres.

5. Sembreu en els nens idees bones, encara que no les entenguin. Els anys s'encarregaran de desxifrar-les en el seu enteniment i de fer-les florir en el seu cor.

6. Deixeu que siguin lliures, aquesta és la tasca bàsica de l'educador.

7. Allibera el potencial de l'infant i ell transformarà el món.

8. No podem crear observadors només dient "observeu", sinó donant-los el poder i els mitjans perquè aquesta observació sigui adquirida a través de l'educació dels sentits.

9. La feina dels nens és jugar.

10. La millor ensenyança és la que utilitza menys paraules per fer el que toca.

11. Els moviments no només els fem per moure'ns. Cada moviment té un propòsit, sempre té una intenció.

12. Ajudem-los a fer-ho per si mateixos. Qualsevol ajuda innecessària és un obstacle per al desenvolupament.

13. Si l'ajuda i la salvació han d'arribar, només pot ser a través dels nens.

14. El senyal més gran de l'èxit d'un professor és poder dir: "Ara els nens treballen com si jo no existís."

divendres, 3 de maig del 2019

JA PODEU INSCRIURE A LES CRIATURES !! PER GAUDIR A L'ESTIU A BALÀFIA:CASAL D'ESTIU

Estiu a la ciutat
Per als infants que no puguin sortir de la ciutat,  PER GAUDIR A L'ESTIU A BALÀFIA:CASAL D'ESTIU. Si penseu visitar alguna ciutat, cal no oblidar que teniu l' oportunitat per connectat amb la part urbana més natural, o amb la natura més urbanitzada. Parcs i jardins ofereixen entorns per descansar, relaxar-se, fer esport, llegir o caminar. I per ser més feliços. Si observem resultats d'estudis d' expertes i experts, expliquen que passar més temps en zones verdes disminueix l’estrès, anima a ser més actius físicament i fins i tot augmentar la sociabilitat.
A més a més, moltes ciutats, barris i pobles,  aprofiten l’estiu per programar diverses activitats especials des del matí fins al vespre: des de cursos de natació, activitats de lleure, voltes culturals i a BALÀFIA PER GAUDIR A L'ESTIU ALS MATINS:CASAL AL CENTRE CÍVIC DE BALÀFIA, concerts a l’aire lliure a cinema a la fresca, i allarguen els horaris de portes obertes dels parcs i jardins perquè es puguin gaudir precisament a les hores en què fa més bo per estar a l’aire lliure.
Una altra opció és estudiar les possibilitats d’excursions prop de les pròpies ciutats per fer escapades durant el dia: a peu, en cotxe o allà on puguin arribar trens de rodalies o autobusos de línies. Segur que hi ha opcions per acostar-se a algun prat, a una zona d’horta o a algun petit bosc per passar-hi unes hores.
Ens cal passar més temps en contacte amb la FAMÍLIA AMB LA NATURA. Als adults i, sobretot, als infants, a l’hivern sovint ens és complicat, molta cops impossible la conciliació de feines i horaris escolars i el gaudi de la família,  les tardes curtes conviden a aixoplugar-se i fugir del fred i un ritme trepidant que massa sovint no ens deixa temps ni per respirar. Però ara que arriba l’estiu s’han acabat les excuses i és el moment de recarregar les piles. Les piles verdes, per a ser exactes!!

dimecres, 1 de maig del 2019

MAIG:RECORDEM DONES QUE HAN LLUITAT PER UN TREBALL I VIDA DIGNES

ROSA LUXEMBURG
Zamość, Polònia, 5 de març de 1871 — Berlín, 15 de gener de 1919
Fou militant des de setze anys, a Polònia i després a Alemanya. A Zuric conegué Plekhanov, Aksel’rod i d’altres marxistes russos i polonesos i hi cursà estudis de ciències naturals, de matemàtiques i d’economia política. S'enfrontà als socialistes polonesos per la qüestió nacional, punt sobre el qual polemitzà amb Lenin. Defensà la vaga general política com a lliçó de l’experiència russa del 1905 i —independentment de Parvus i Trockij— afirmà que la revolució proletària no podia aturar-se en l’etapa burgesa. A Sozialreform oder Revolution? (‘Reforma social o revolució?', 1899) combaté les tesis de Bernstein, i reprengué l’anàlisi econòmica a Die Akkumulation des Kapitals (‘L’acumulació del capital’, 1913), important estudi de la fase imperialista. Entre el 1915 i el 1918 estigué empresonada la major part del temps per fer agitació contra la guerra, cosa que no li impedí de continuar el seu treball teòric i d’organització. Fundà, amb K. Liebknecht, C. Zetkin i el seu company L. Jogiches, el Spartakusbund, nucli a partir del qual fou format el partit comunista alemany (1919). Defensora crítica de la revolució russa, polemitzà amb els bolxevics sobre la política agrària, sobre la qüestió nacional i sobre l’exercici de la democràcia. El 1919, tot i ésser-hi contrària, intervingué en la insurrecció de Berlín i, el 15 de gener, fou detinguda i executada sumàriament, així com K. Liebknecht.
Concepción Arenal(1820-1893)
 Va néixer a Galícia. Cursa estudis de Dret a Madrid, en un moment en què les dones no podien accedir als estudis universitaris. Va ser la primera dona que va exercir el càrrec de visitadora de presons, tasca que la va a portar a denunciar la situació de les dones que complien condemna a les presons espanyoles. L’emancipació de les dones va ser una de les preocupacions centrals de la seva obra.
Angela Davis és política, activista i professora emèrita de la Universitat de Califòrnia Santa Cruz. Integrant dels Panteres Negres i del Partit Comunista dels Estats Units als anys seixanta, Angela Davis és una feminista i revolucionària de referència. Considerada una de les grans lluitadores històriques pels drets humans i contra la discriminació racial, en aquesta conferència va parlar del significat de la revolució en el nostre temps.