diumenge, 30 d’abril del 2017

JORNADA DONA i ESPORT "Excel·lència i esport femení" 04/05/2017 (Tortosa)

Els excel·lents resultats obtinguts en els darrers anys per les dones en competicions oficials a nivell olímpic, mundial o europeu en esports com el bàsquet, la natació, la natació sincronitzada, l’esquí de fons, l’handbol, el piragüisme, el rugbi, o el waterpolo situen les nostres esportistes en els llocs més alts dels pòdiums. Uns meritoris resultats obtinguts tot i les dificultats i obstacles per a la pràctica esportiva femenina professional, tant pel que fa a recursos econòmics, com a prejudicis socials.
Aquesta xerrada s’emmarca en el pla d’actuacions previstes en el Programa Dones i Esports, elaborat per la Secretaria General de l’Esport, amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones i la seva difusió a les Terres de l’Ebre. La Jornada forma part del Pla de formació continuada de l’Escola Catalana de l’Esport.En aquesta Jornada analitzarem l’evolució de la participació femenina als Jocs Olímpics del 1920 fins a l’actualitat i les dades referents a la pràctica esportiva federada de les dones a Catalunya. Dones i homes relacionats amb els esports d’aigua (natació curses, natació aigües obertes, rem, vela...) ens explicaran en primera persona quin ha estat el seu recorregut fins arribar a assolir l’excel·lència esportiva i de quina manera concilien, els uns i les altres, les seves vides amb l’exigència que requereix l’esport d’alt nivell. Lloc i data:  Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre (C/ Montcada, 23    Tortosa). Dijous 4 de maig de 2017, de 18-20hores. 

dissabte, 29 d’abril del 2017

SI MATINEU ENCARA US PODEU INSCRIURE A LA FESTA DE L'ESPORT I LA INCLUSIÓ:35a CURSA DE BALÀFIA-AREMI

35a CURSA BALAFIA-AREMI I SUPERCURSES PER LA PARÀLISI CEREBRAL DIUMENGE, 30 D’ABRIL DES DE LES 9.30 DEL MATÍ 
FINAL DE FESTA AL MIGDIA AMB EL CLUB SUPER 3

    I tu, amb qui corres?.
 És l’eslògan d’una cursa que a més de ser puntuable per la Lliga de Ponent és decididament inclusiva perquè promou l’esport per a tothom.
MÉS de 2.000 persones inscrites en les diferents proves: cursa de 10-5-1km. Caminada i SUPERCURSES “The Family Run”
Lleida, diumenge 30 d’abril al barri de Balàfia, des de les 9.30 del matí en que comença la cursa de 10 i 5 km, se succeiran les diferents proves esportives en que pot participar-hi tothom. Una jornada en que es combinaran esport, inclusió i solidaritat a benefici d’AREMI, que es dedica des de fa més de 40 anys a treballar amb i per a les persones amb Paràlisi Cerebral de les comarques de Lleida.

Els runners que volen fer marca per la Lliga de Ponent, 5 o 10 kilòmetres, persones amb mobilitat reduïda o be en cadira de rodes que tenen en aquesta cursa una opció absolutament inclusiva, ja que s’hi inclouen categories especials: Mobilitat reduïda, cadira de rodes manual amb o sense acompanyant, elèctrica... i amb les SÚPERCURSES, que ja l’any passat van ser un èxit a Lleida i repeteixen enguany la formula en que els més petits comencen la prova sols i recullen els seus pares per arribar junts a la meta.
La jornada inclou activitats paral·leles per grans i petits, proves de sensibilització com la que s’organitza en l’espai AREMI, en que nens i nenes sense discapacitat podran fer una mini cursa asseguts en una cadira de rodes... I tot amb un fi de festa espectacular amb un espectacle dels personatges del Club SUPER 3.
Per potenciar aquesta inclusió i aquesta voluntat de córrer amb i per algú, les autoritats que ens acompanyaran faran el recorregut de la cursa d’un kilòmetre acompanyant una persona d’AREMI en cadira de rodes. Això serà a les 11 del matí.
 Durant la jornada es presentarà la postuxapa a benefici de la Paràlisi Cerebral. TOTS els beneficis de la Cursa Balàfia-AREMI i les SUPERCURSES aniran destinats a activitats i programes d’AREMI.

AGRAÏM ALS I LES VOLUNTÀRIES EL SEU TREBALL DESINTERESSAT.
ALS PATROCIONADORS LA SEVA AMABILITAT
I A TOTA LA GENT  LA SEVA PARTICIPACI

dijous, 27 d’abril del 2017

LES SÚPERCURSES de la CURSA BALÀFIA AREMI TENEN UN BLOC GENIAL. US EL PRESENTEM. Seguiu l'enllaç!!

PER INSCRIURE'S
CLIQUEU DAMUNT LA FOTOGRAFIA

Claus per escollir el millor calçat esportiu pels teus fills 

L’esport és una de les millors activitats que els teus fills poden fer en el seu temps lliure ja que els aporta molts beneficis, però que per no fer-se mal, han de practicar-lo ben equipats. Portar un calçat adequat és la clau.
Practicar esport és una activitat molt recomanada per als nens. Augmenta el seu nivell de concentració, millora el seu rendiment escolar, els ajuda a socialitzar-se i a mantenir el pes ideal. Malgrat tot, perquè el practiquin correctament i no es lesionin, el seu equipament ha de ser l’adequat. En aquest sentit, les sabates són un dels elements més importants. Saps quines són les millors per als teus fills?

Triar el calçat esportiu depèn de l’activitat que practiquin

Has de saber que el tipus de sabata que els teus fills necessitin dependrà, en primer lloc, de l’esport que practiquin. Segons els moviments i posicions que en aquest predominin, la forma de la sabata haurà de ser diferent. El principal objectiu, evitar les lesions més habituals.
Si els teus fills juguen a futbol, les sabates han de protegir-los de lesions com esquinços de turmell, el dit de gramilla (MTF de l’Hallux) o les ungles encarnades. D’aquesta manera, has de saber que no hi hauria d’haver més de mitja polsada d’espai entre el dit gros del peu i el final de la sabata. A més, és important tenir en compte el tipus de tacs de sola més adequats al sòl sobre què jugaran més sovint.
En canvi, si els petits practiquen el bàsquet, has d’evitar que tinguin tendinitis, esquinços o bé contractures. Per aconseguir-ho, les seves sabates han de tenir una sola gruixuda i rígida, que els protegeixi tant quan corrin com quan saltin. Una altra característica indispensable de les sabates dels teus fills si juguen a bàsquet és que tinguin la part del darrera alta, que subjecti bé el turmell durant canvis de posició i direcció molt ràpids.

diumenge, 23 d’abril del 2017

INFORMACIÓ DE LA CURSA BALÀFIA-AREMI. GAUDIM DE SANT JORDI

INFORMACIÓ IMPORTANT
ELS I LES CORREDORES QUE S'HAGIN INSCRIT A LA CURSA DE 1 - 5 I 10km 
http://cursabalafiaaremi.blogspot.com.es/p/inscripcions.html
PODEN CORRER A LES SUPERCURSES AMB ELS SEUS FILLS I FILLES
AMB INSCRIPCIÓ GRATUÏTA PER ALS INFANTS
CURSES INFANTILS

AQUEST ANY LES CURSES INFANTILS DE BALÀFIA AREMI ÉS CONVERTEIXEN EN LES SUPERCURSES!

Les Supercurses by The Family Run és un esdeveniment esportiu, familiar i festiu que combina la vessant esportiva, inclusiva, festiva i solidària. En aquesta cursa corren infants de 0 fins a 15 anys i el denominador comú és que tots arriben a meta de la mà dels que més estimen (pares, tiets, germans grans…).
D’aquesta manera, apropem l’esport a la família donant l’oportunitat a que les mares i pares puguin correr amb els seus fills i que els més petits puguin gaudir d’una experiència esportiva única amb els de casa seva. I no s’acaba aquí… un cop finalitzen les curses, les famílies trobaran un espai de festa amb activitats i esbarjo per gaudir de la resta del matí.
Si voleu podeu veure la peli/resum de l'any passat

dijous, 20 d’abril del 2017

FELICITEM A L'EQUIP DE LA SE AEM DE LLEIDA I FEM PROMOCIÓ DE LA JORNADA DE FUTBOL FEMENÍ 01/05/2017 (arreu de Catalunya)

DES DEL BLOC DE DONABALAFIA I LA TAULA RODONA DONA I ESPORT (#balafia9donaiesport)
VOLEM FELICITAR A 
L’equip de la SE AEM de Lleida que juga al grup III de la Segona Divisió infantil 
PEL SEU TRIOMF
GUANYADORES DE LA LLIGA
EN LA COMPETICIÓ MASCULINA
Les jugadores de la SE AEM de Lleida celebrant el seu títol de campiones. 
fotografia Santi Iglesias
JORNADA DE FUTBOL FEMENÍ 2017
Lloc i data:  per tota Catalunya, a les 14 delegacions de la Federació Catalana de Futbol, dilluns 1 de maig.  El proper 1 de maig de 9,30 a 14 hores se celebrarà una nova edició de la “Jornada de Futbol Femení ”  de manera simultània a les 14 seus federatives, arreu del territori català. Aquest serà el cinquè any consecutiu que la Federació Catalana de Futbol amb el suport del Consell Català de l’Esport organitza aquesta Jornada per tota Catalunya amb l’objectiu de promoure el futbol entre les noies amb edats compreses entre els 6 i els 14 anys que no siguin practicants habituals d’aquest esport. La Jornada també va dirigida a aquelles noies que ja juguen a futbol i volen millorar la seva tècnica.
Aquesta iniciativa preveu la participació de més de 2.000 jugadores que gaudiran del futbol arreu dels país. Amb activitats com aquestes, la Federació Catalana de Futbol segueix la voluntat de la Junta Directiva de promoure i fer créixer el futbol femení. Podeu consultar  a la pàgina web futbolfemeni.com  on es poden realitzar les inscripcions gratuïtes , consultar totes les seus on es desenvoluparà aquesta Jornada, la localització exacta de cada camp, i les activitats que es realitzaran.També trobareu totes les seus i les instal·lacions on es durà a terme aquesta edició de la Jornada de Futbol Femení
La inscripció es gratuïta i podeu trobar-ne més informació a www.fcf.cat . Us animem fer-ne la màxima difusió i a participar-hi.

dimarts, 18 d’abril del 2017

dijous 20 d'abril: US ESPEREM A BALÀFIA per parlar del Parkinson, en col.laboració amb el Casal de la Dona, Ajuntament de Lleida i Espai Salut




Què és la malaltia del Parkinson?
La Malaltia de Parkinson (MP) és una malaltia neurodegenerativa, és a dir, crònica i progressiva. Afecta al sistema nerviós central, concretament a les estrucutures del cervell encarregades del control i de la coordinació del moviment, així com del mateniment del to muscular i de la postura. En una d'aquestes estructures, anomenada "substància negra", hi ha un component químic: la dopanima.
La presència de la dopamina és essencial per la regulació dels moviments, és a dir, per a que els moviments es realitzin de manera àgil, efectiva i harmònica. En la MP es produeix una degeneració de la substància negra i, és per aquest motiu, que les principals manifestacions de la malaltia expressen un control deficient dels moviments.

Els símptomes més freqüents són:

  • Tremolors: lents i rítmics, predominen estant en repòs i disminueixen en fer un moviment voluntari. No necessàriament els presenten tots els pacients.
  • Rigidesa muscular: resistència a moure les extremitats.
  • Bradicinèsia: lentitud de moviments voluntaris i automàtics. Falta d'expressió de la cara, escriptura lenta i petita.
  • Anomalies posturals: inclinació del tronc i el cap cap a davant. Colzes i genolls encongits.
  • Anomalies en caminar: marxa lenta, arrossegant els peus. De vegades es donen passos ràpids i curts amb dificultat per parar-se. Episodis de bloqueig on els peus semblen que es quedin enganxats al terra.
  • Transtorns de l'equilibri: reflexos alterats i fàcils caigudes. 

Aquests símptomes no són permanents, apareixen i desapareixen, el que provoca en el malalt un sentiment de gran dependència i indefensió.

dilluns, 17 d’abril del 2017

CAMINADA DE LA CURSA DE BALÀFIA. AQUEST ANY SOLIDÀRIA AMB LA PARÀLISI CEREBRAL. OBSEQUI SAMARRETA APORTACIÓ 6€

NO HI FALTEU !!
EL PRIMER km DE LA CAMINADA COINCIDEIX 
AMB LA CURSA d' 1km 
SOLIDÀRIA AMB LA 
PARÀLISI CEREBRAL
DIUMENGE 30 D'ABRIL DE 2017
US ESPEREM!

diumenge, 9 d’abril del 2017

L'Índex d'Equitat de Gènere. PER SABER COM VA EN EL NOSTRE ENTORN (INFORMACIÓ DE LA UNIÓ EUROPEA (UE)

L'Índex d'Equitat de Gènere és una eina de mesura única que sintetitza la complexitat de la igualtat de gènere com a concepte multidimensional,  és una mesura fàcil d'usar i de fàcil interpretació. Està format per la combinació d'indicadors de gènere  d'acord amb un marc conceptual i en una sola mesura de resum. Si no es fan canvis significatius, caldran 70 anys per aconseguir a la UE la igualtat de retribució entre dones i homes per una mateixa feina, 40 anys per aconseguir un repartiment equitatiu de les tasques domèstiques, 30 anys per aconseguir que la taxa d’ocupació de les dones sigui del 70%, i 20 anys per assolir l’equilibri de gènere en política. El Parlament Europeu aprovarà la setmana vinent a Estrasburg, en sessió plenària, un informe de la comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere, del qual n’és ponent l’eurodiputat Ernest Urtasun, on es reclama que “no hauríem d’acceptar que calgui esperar diverses dècades per assolir una veritable igualtat de gènere a Europa”.
L'índex es compon de sis àrees principals: treball, diners, coneixement, temps, energia  i salut. Dos dominis de satèl · lit ( intersecció de les desigualtats i la violència ). Els dominis de satèl · lit són conceptualment relacionats amb l'índex, però no poden ser inclosos en l'índex de nucli perquè mesuren  fenomens il · lustratius. En concret, el domini de la violència mesura la violència de gènere contra les dones, i el domini de la Intersecció de desigualtats considera grups específics de població, com les famílies monoparentals, les i els cuidadors o persones amb discapacitats.
L'Índex proporciona resultats a nivell de domini i subdomini per a la UE en general i per a cada Estat membre en particular. L'objectiu de la UE era d'arribar a la igualtat de gènere a l'any 2010. No s'ha assolit, ben al contrari, en alguns estats és va endarrere en drets aconseguits. Proporciona la mesura de fins a quin punt (o prop de quin punt) en els Estats membres està la situació any darrere any.

L'Índex d'Equitat de Gènere es basa en les diferències de gènere , que és la diferència en els nivells d'assoliment entre dones i homes d' un indicador de gènere donat. No es fa distinció pel que fa a la direcció d'aquesta bretxa. Les llacunes s'ajusten als nivells d'assoliment . Aquests es tenen en compte per tal d'evitar situacions en què les diferències de gènere són baixos, malgrat una condició adversa per a les dones i els homes. L'Índex d'Equitat de Gènere assigna una puntuació de 1, la desigualtat total, en 100, la plena igualtat . L'enfocament de gènere té en compte la situació de les dones i els homes en diversos àmbits de la vida econòmica i social, inclosos aquells en els quals els homes estan en situació de desavantatge. L'objectiu és el punt de la igualtat , referenciat al 100, i un determinat Estat membre es tracta igualment si un buit és en benefici de les dones o els homes .
Per saber-ne més:
http://blocs.tarragona.cat/europedirect/2017/03/08/igualtat-genere-ue-mig-cami-ritme-massa-lent/
http://dones.gencat.cat/ca/ambits/commemoracions/dia_internacional_dones/compromis_equitat_genere/
http://www.igualsidiferents.org/quan-parlem-dequitat-de-genere/

dissabte, 8 d’abril del 2017

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE LAURA BERNIS "Capità 47"


La jove escriptora Laura Bernis Prat, autora dels llibres "Les Històries de Labepra" i "Les Històries de Labepra i l'Espasa Negra" (www.labepra.com). El proper dimecres 12 d'abril farà la presentació, a les 19h a l'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs del seu 
tercer llibre: "Capità 47" (Pagès Editors), un conte musical escrit i il·lustrat per ella mateixa, amb música d'Albert Guinovart, interpretada per l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell. Es tracta d'una lectura diferent, ja que els nens i nenes podran llegir el llibre i, a la vegada, escoltar de fons el CD que porta amb la música, la narració i les veus dels personatges. Una nova manera d'acostar la música clàssica als nens a través de la lectura.
No falteu el proper dimecres 12 d'abril a la presentació,
preàmbul de la festa de Sant Jordi  de la novetat literària, 
 a les 19h a l'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs 
(el Sr. Guinovart, un dels compositors més importants de Catalunya, també assistirà i tocarà alguna peça en directe,
 entre d'altres sorpreses que tinc preparades).
Esteu totes i  tots convidats! 
Així ens coneixem en persona!
Laura Bernis Prat

divendres, 7 d’abril del 2017

GABRIELA MISTRAL.POSEM POESIA A LA NOSTRA VIDA!

 MIENTRAS BAJA LA NIEVE
Ha bajado la nieve, divina criatura,

            el valle a conocer.

Ha bajado la ni eve, mejor que las estrellas.

            ¡Mirémosla caer!

Viene calla-callando, cae y cae a las puertas

            y llama sin llamar.

Así llega la Virgen, y así llegan los sueños.

            ¡Mirémosla llegar!

Ella deshace el nido grande que está en los cielos

            y ella lo hace volar.

Plumas caen al valle, plumas a la llanada,

             plumas al olivar.

Tal vez rompió, cayendo y cayendo, el mensaje

            de Dios Nuestro Señor.

Tal vez era su manto, tal vez era su imagen,

            tal vez no más su amor.

Gabriela Mistral, pseudònim de Lucila de María del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga, (VicuñaXile7 d'abril del 1889 - Nova YorkEUA10 de gener del 1957) fou una professora, pedagoga i poeta xilena guardonada amb el Premi Nobel de Literatura l'any 1945.

dijous, 6 d’abril del 2017

6 d'abril. DIA MUNDIAL DE L'ACTIVITAT FÍSICA


DECÀLEG DE BENEFICIS
 DE L’ACTIVITAT I L’EXERCICI FÍSIC

1.     L’exercici físic regular manté entrenats els músculs i això permet realitzar totes les activitats de la vida diària millor, evitar dolors musculars i articulars.

2.     Les persones físicament actives viuen més anys que les sedentàries i amb millor qualitat de vida.

3.     L’exercici físic regular és el millor remei per l’osteoporosi.

4.     Una forma física saludable permet tolerar millor el dolor.

5.     L’exercici físic regular ajuda a dormir millor, fer més bones digestions i mantenir un hàbit intestinal adequat.

6.     L’exercici físic regular millora l’humor, permet veure la vida amb més optimisme.

7.     L’exercici físic regular ajuda a controlar l’augment de la tensió arterial, la diabetis i l’obesitat.

8.     Amb l’exercici físic regular minva la possibilitat de patir un infart de miocardi o cerebral.

9.     L’exercici físic regular ajuda a reduir o abandonar el consum de tabac i alcohol.

10. L’exercici físic regular és una de les eines més idònies per assolir la millor qualitat de vida possible en cada edat i circumstància.

 Cal mantenir-se actiu sempre
 per tal de mantenir
la independència i autonomia física, psíquica/emocional i social.

dimarts, 4 d’abril del 2017

ENS FEM RESSÒ:"CONGRESO ESTATAL MUJERES Y DEPORTE” 31/03/17 - 01/04/17 (València, UPV)

El “Congreso estatal Mujeres y Deporte” es un congrés d'àmbit estatal sobre dones i esport, organitzat per la Diputació de València en col·laboració amb el Màster de Gestió Esportiva de la Universitat Politècnica de València (UPV), l'organització Nosotras Deportistas.com i la gestora Emtesport, amb la col·laboració especial del Consell Superior d'Esports i els seus programes Dona i EsportLloc i data:  Universitat Politècnica de València (Campus de Vera, Salón de Actos del Edificio Nexus). Dies 31 de març i 1 d'abril de 2017.
Aquest congrés, on hi serà present el Consell Català de l’Esport, servirà per contribuir a visibilitzar les esportistes, organitzacions i institucions compromeses amb el foment de la participació de les dones al món de l'esport, tant a nivell popular, d'elit o professional, i fomentar la posada en marxa d'iniciatives públiques que garanteixin el dret de totes les persones tant a la pràctica esportiva com en el seu desenvolupament professional en l'àmbit esportiu, per aconseguir una igualtat real en l'esport i en la societat.
L'arribada de les dones a la pràctica esportiva, com es desenvolupa la seva activitat professional al llarg de la vida i les opcions de futur després de la seva retirada, seran alguns dels temes que s'abordaran en aquest congrés, que aspira a ser un fòrum de reflexió i dinamització de les millors pràctiques i polítiques públiques en matèria d'igualtat en l'esport, i fomentar una major presència de dones en l'àmbit esportiu.
Podeu trobar més informació a l’enllaç:  http://congresomujeresydeporte.com/    
“’Campeonas Invisibles’ pretende dar visibilidad a la mujeres deportistas que han logrado títulos internacionales, medallas olímpicas, hacer un seguimiento de su trayectoria deportiva, descubrir su realidad a la sociedad valenciana y conseguir una especie de justicia social”, explica la directora de la cinta.          

dilluns, 3 d’abril del 2017

Lleida Camina:Passeu pel Centre Cívic de Balàfia a recollir la vostra informació


Lleida Camina torna  a caminar
Peu de foto: Presentació del calendari de caminades 2017 de la coordinadora Lleida Camina  (fot. J.R. González. Amics de la Seu Vella)
La Presentació al baluard de la Reina del Turó de la Seu Vella del calendari de caminades 2017 organitzades per la coordinadora Lleida Camina, la qual aglutina una vintena d'entitats de la ciutat de Lleida i  que han programat 21 caminades al llarg de l'any, va donar el tret de sortida d'aquesta ja novena edició. La iniciativa té el suport de l’Ajuntament de Lleida, de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Consell Esportiu del Segrià, així com del Consorci del Turó de la Seu Vella. Sota l’eslògan:
                   “Camina, fes salut, fes amigues i amics, fes cultura, fes país...mou-te!!!”
Tothom té una cita a partir els diumenges al matí amb els seus peus i els nostres camins..
La propera caminada del mes d'abril és la del dia 30, "CAMINADA DE LA CURSA DE BALÀFIA-AREMI" l’organitza DonaBalàfia dins de la Cursa de Balàfia-Aremi i es fa un recorregut de 10 km. La cita és a les 11,00 al CENTRE CÍVIC DE BALÀFIA.
Al maig, el 7 i el dia 21, la Federació Catalana del Voluntariat Social i l' Ateneu Popular de Ponent, fan la Caminada del Voluntariat en Marxa  i  Caminant pels Barris de Lleida,  que volen a més a més de practicar tots els valors del caminar, divulgar l'associacionisme i la participació en la nostra societat.

A la presentació, en el marc incomparable del Turó de la Seu Vella van  assistir un grapat d' integrants de la Coordinadora Lleida Camina, Dona Balàfia, Associació de Veïns de Balàfia, Associació Amics de la Seu Vella de Lleida,  Ateneu Popular de Ponent, Associació Diabètics de Catalunya, delegació de Lleida.