dilluns, 30 de març del 2015

Aquests dies s'ha de parlar de la Proposició de llei d’Igualtat efectiva entre Dones i Homes:CNDC-Comissió d’Igualtat de les Persones del Parlament de Catalunya, 26 de març de 2015. Aquest apunt vol ser un petit homenatge a la desapareguda periodista i escriptora Margarita Rivière

Proposició de llei d’igualtat efectiva entre dones i homes
Exposició de motius
 L’Estatut d’autonomia de Catalunya recull un model de societat que es basa en dos grans eixos: garantir els drets de les dones a desenvolupar llur personalitat lliures de qualsevol discriminació, i garantir que la perspectiva de gènere impregni les polítiques dels poders públics de Catalunya. Els poders públics de Catalunya han de promoure el valor de l’equitat de gènere. Inclou l’establiment d’accions positives per a aconseguir eradicar la discriminació per raó de sexe que s’han d’executar amb caràcter unitari per a tot el territori de Catalunya. El principi d’igualtat és un principi bàsic reconegut per la Constitució, l’Estatut i l’ordenament internacional. L’exercici del dret a la igualtat d’oportunitats s’ha de garantir al llarg de tota la vida i atenent totes les facetes del desenvolupament personal.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4238129/20150329/mort-periodista-escriptora-margarita-riviere.html

La Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona, aprovada per l’Assemblea General de l’ONU el desembre del 1979. La Conferència de Viena del 1993 de les Nacions Unides proclamà que els drets de les dones formen una part inalienable, integral i indivisible dels drets humans universals i que la participació igualitària de les dones en tots els àmbits de la vida i l’eradicació de tota forma de discriminació són objectius prioritaris de la comunitat internacional. La Conferència de Beijing del 1995 i les posteriors revisions, reafirmaren i ampliaren aquesta perspectiva amb l’objectiu de garantir universalment els drets de les dones.
Les finalitats d’aquesta llei són:
a) Eliminar les discriminacions i la invisibilitat que han patit històricament les dones.
b) Reconèixer i tenir en compte el paper social i econòmic de les tasques familiars, domèstiques i de cura de persones.
c) Afavorir una distribució coresponsable entre dones i homes del treball de mercat i del treball domèstic, en el marc d’un model de societat sostenible.
d) Propiciar un marc favorable perquè el paper de les dones aporti tot el seu potencial al progrés i la transformació social i econòmica.
e) Vetllar perquè les polítiques públiques:
1r. S’adrecin a l’eliminació dels obstacles i les barreres per raó de sexe que dificulten el ple exercici dels drets de les persones.
2n. Permetin el lliure desenvolupament de la personalitat i capacitat de les persones i l’exercici efectiu de la plena ciutadania.
3r. Permetin que dones i homes participin en condicions d’igualtat efectiva en la vida política, social, econòmica i cultural.
4t. Afirmin i garanteixin l’autonomia i la llibertat de les dones perquè puguin desenvolupar llurs capacitats i dirigir la pròpia vida.
5è. Estableixin les condicions per a eliminar la discriminació de les dones i per a promoure’n l’apoderament.
f) Prevenir i eradicar la violència masclista.
g) Reconèixer el dret de les dones al propi cos, el dret al lliure desenvolupament de la identitat i orientació sexuals i els drets sexuals i reproductius, i garantir-ne la lliure decisió, d’acord amb el que estableix la legislació vigent.

diumenge, 29 de març del 2015

Núria Gallart, estudiant de 2n de Batxillerat de l' Institut Guindàvols, s'emporta la X Beca Cristina de Pizan amb El projecte “La Maseta: de la llegenda a la història” .

El jurat ha volgut destacar l'interès de la investigació sobre aquest personatge lleidatà desconegut actualment, tot i que va ser molt popular en la seva època, és el primer cop que la beca recau en una estudiant de batxillerat.
Alhora treballa el període històric en el qual va tenir lloc la seva trajectòria vital i també la seva llegenda, proposta que igualment planteja emmarcar els fets en relació amb la situació social i jurídica de les dones en el context de la Lleida de mitjans del segle XIX.
El jurat de la X Beca C. de Pizan ha destacat que la proposta, que parteix d'un treball ja realitzat (el TdR), es vol ampliar amb l'elaboració de material didàctic i de divulgació per apropar a la ciutadania de Lleida aquest personatge tan singular. L'acte de lliurament es va fer dimarts 10 de març a les 17.30h a la Sala de Plens de la Paeria. Enllaç a la notícia de la Paeria.
 
La regidora de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, M. Rosa Ball, com a presidenta del jurat, ha emès aquest dijous, el veredicte en relació amb el projecte de recerca guanyador en la convocatòria de la beca de l’any 2014. Així mateix, ha valorat especialment la joventut de l’autora i el fet que compti amb el suport de la seva tutora i professora de l’IES Guindàvols, fet que posa en relleu en la tasca que s’està duent a terme des dels centres d’ensenyament secundari per potenciar el talent investigador en relació amb les dones. 
https://www.paeria.es/documents/gestions/Document_1065_1860.pdf
La Beca de Recerca Cristina de Pizan té per objectiu donar suport al treball que es desenvolupa en l’àmbit de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes i, alhora, incentivar propostes d’actuació en favor de l’equitat de gènere i per a la consolidació d’una societat més justa, equitativa i solidària.  L’acte s’emmarca en el programa d’actes organitzats per l’Ajuntament de Lleida amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.