dissabte, 31 de maig del 2014

EL POEMA DE LA SÒNIA PER ACABAR EL MES


                                                     CAPTAIRE
 

Extreu, captaire el meu cor de la teva bossa!

Ensenya'm que tu encara el tens,

demostra que no l'has venut,

que continues guardant-lo,

que l'ambició encara no t'ha vençut!

Acarona'l, ja que me l'has pres

de manera sobtada!

Xiuxiueja-li boniques paraules d'amor.

Adora'l perquè  mai no s'apesari;

viu de la seva fidelitat,

o delecta't en la seva virtut,

amaga'l després, un altre cop,

no te'n separis ... O torna-me'l!

I deixa'l viure en el seu glaç de solitud...

                                                    SÒNIA CARRASCO  IGNÈS
                                                      GRÀCIES... AQUÍ TENS EL NOSTRE COR

divendres, 30 de maig del 2014

A BALÀFIA ESTEM DE FESTA : INAUGURACIÓ DE LA PLAÇA DE BALÀFIA

JA ESTEM DE FESTA !!! 

COCA AMB XOCOLATA

 PER LA RECUPERACIÓ DE LA PLAÇA !

 

dijous, 29 de maig del 2014

Fem matemàtiques divertides!!

Aprendre les taules de multiplicar pot ser molt més divertit, amb ritme i salsa.
Segur que amb aquestes cançons no oblidaran mai més quan fan dos per dos:
"Al compàs de 2...
Dos per una, dos...
porta l'Alexandre...
Dos per dos fan quatre...
engrunes de pastís...
Dos per tres fan sis...
trobades pel circuit.
Dos per quatre, vuit..."
 

dimecres, 28 de maig del 2014

PARA...RESPIRA : DONA FES UNA ACCIÓ PER LA TEVA SALUT. 28 de maig DIA INTERNACIONAL D’ACCIÓ PER A LA SALUT DE LES DONES. Món sanitari i moviment feminista, sinèrgia necessària. En defensa dels Drets Sexuals i Reproductius de les dones i contra la reforma de la Llei de SSiR i d’IVE.



Un any  més a donabalafia associació i la Vocalia de la Dona de l' AVV Balàfia fem la  commemoració del Dia Internacional de la Salut de les Dones. El 28 de maig, Dia Internacional de la Salut de les dones és va instaurar per la necessitat de trobar una data que posés al mig del debat polític tot allò relacionat amb la qualitat de vida de les dones, els seus drets sexuals i reproductius, els serveis i l’assistència mèdica a les dones, en despertés la consciència social i, a la vegada, promogués canvis que garantissin la salut de les dones al món.
L'Organització Mundial de la Salut (OMS), en la seva constitució de 1946, ja va definir la salut com l'estat de complet benestar físic, mental i social, i no sols com l'absència d'afeccions o malalties. La salut implica que totes les necessitats fonamentals de les persones estiguin cobertes: les afectives, les sanitàries, les nutricionals, les social, les culturals i, hi podríem afegir també, les econòmiques. Però aquesta definició és utòpica, perquè s'estima que només entre el 10 i el 25 % de la població mundial es troba completament sana.
Cal la perspectiva de gènere dins de l’àmbit de la salut, atès que el factor homogeneïtzador ignora les diferències biològiques i de gènere quan les necessitats i atencions, pel que fa a la salut integral, són diferents. En l’àmbit sanitari, ens trobem que dones i homes tenim diferències genètiques, hormonals, metabòliques i del sistema reproductiu. Tanmateix, les dones tenen més esperança de vida, que no significa més qualitat de vida, i en conseqüència, són més propenses a patir més trastorns tant pel que fa a la salut física com a la mental. Totes les retallades en sanitat, així com la taxa d’un euro per recepta i l’increment del copagament de la prestació farmacèutica, tindrà més afectació a la salut de les dones, atès que són les usuàries principals, fan més despesa en medicaments i tenen menys poder adquisitiu que els homes. La conseqüència és la dificultat d’accés a una sanitat pública i de qualitat que, tot i que afecta una gran part de la societat, sempre tindrà més incidència sobre les dones.                                                                           

dimarts, 27 de maig del 2014

Juanjo Garra, in memoriam : Inauguració del rocòdrom Keshab Gurung el 27/05/14 a les 17 hores

Keshab Gurung, l'heroi anònim del Dhaulagiri
Keshab Gurung  és el xerpa que va fer companyia al Juanjo Garra fent vivac amb ell tres nits a gairebé 8.000 metres d'altura. Originari de la regió del Manaslú, va conèixer allà a Manuel 'Lolo' González el 2009 i acumula set ascensions a un total de quatre vuitmils.

 inauguració del rocòdrom "Keshab Gurung"
 que tindrà lloc el dimarts 27 de maig a les 17 hores al pavelló Juanjo Garra
 (C/ Jordi Solé Tura, 48 de Lleida)
Confirmació d’assistència: protocol@paeria.cat o al telèfon 973 700 308

dilluns, 26 de maig del 2014

27 de maig CELEBREM el 28 de maig, Dia internacional d’Acció per a la Salut de les Dones

 amb la  intenció era fer visible la desigualtat de les dones 
en termes de salut,
 fem públiques les nostres demandes i 
demanem el compromís de les administracions per afavorir-les.
 28 de maig, Dia internacional d’Acció per a la Salut de les Dones

Carme Adell i Marta Sarramián : A contraconrrent/A contracorriente

Carme Adell : Kayak, Canoa y vida
A contracorrent narra la història d'una dona amb grapa, que mai es rendeix i per a la qual els somnis són sempre objectius assolibles. Una persona que viu al marge de la realitat, obviándola fins al punt de fer veure i creure que hi ha una altra manera d'actuar, sentir, i ser, la que segueix els impulsos d'un cor i trenca les limitacions saltant-se totes les barreres. Carme Adell és l'exemple real que si es vol,  es pot. Espanya, Israel, Itàlia, Estats Units, Suècia, són alguns dels escenaris que acullen aquesta història de superació, la vida d'una dona que va recórrer el món amb el seu caiac demostrant la llibertat que se sent a bord d'una piragua. Amb la sensibilitat especial que Carme Adell té cap a les persones amb discapacitat, aquest llibre, la Marta  recull  històries reals que mereixen ser contades pel seu esperit de lluita, optimisme i canvi de prisma davant les adversitats. Relats de vides anònimes que conviden a reflexionar sobre la nostra pròpia existència. Històries que et faran vibrar .
Marta Sarramián ( Logronyo, la Rioja, 1974 ) és llicenciada en màrqueting i relacions públiques i en traducció i interpretació d'idiomes. La seva dilatada carrera com a gestora cultural, blocaire, cooperant, escriptora i conferenciant l'ha portat a viatjar per tot el món. Entre els molts països en els quals ha treballat destaquen Índia, República Dominicana, Croàcia, Mèxic, Panamà i Angola . Experimenta i viu per després transmetre que s'ha après. L'any 2011 va publicar la seva primera novel · la : Lo que aprendí de un vagabundo.El que vaig aprendre d'un rodamón, l'èxit el va portar a viatjar per tot Espanya i Mèxic donant xerrades d'autoconeixement i motivació . En tots els seus llibres, l'autora pretén transmetre i reflectir part de les experiències i vivències adquirides al llarg dels seus viatges pel món. Les seves històries són un cúmul de sensacions, sentiments i emocions que envolten el lector en un ambient relaxat i el conviden a reflexionar i seguir llegint .
http://www.carmeadell.es/?page_id=2
Carme Adell ( Reus, Tarragona, 1951 ) és llicenciada en educació física i màster en activitats físiques adaptades. Va ser professora d'educació física en ensenyament secundari durant més de vint anys. A més, va compaginar el seu treball amb col · laboracions voluntàries com a tècnic d'aigües tranquil · les i àrbitre de piragüisme. Va ser la primera espanyola a obtenir el tercer nivell de caiac de mar pel British Canoe Union ( BCU ). Ha estat delegada de Paracanoe de la Federació espanyola de Piragüisme i tècnica classificadora de Paracanoe d'International Canoe Federation ( ICF ). Va ser presidenta de la Federació Catalana de Piragüisme (2004-2008) i entrenadora de l'equip nacional femení . Ha estat pionera en la defensa i transformació de moltes línies d'actuació, impulsora del caiac de mar, suport a la promoció de la dona , desenvolupament del Paracanoe , promotora de la Va'a i de l'esport des del punt de vista saludable, la qual cosa ha aplicat a la seva pròpia vida. La piragua ha estat el seu mitjà de transport per conèixer món i visitar amics .
 

diumenge, 25 de maig del 2014

HEM VOTAT!!! ...Sufragi femení

El moviment internacional pel sufragi femení dut a terme per les sufragistes, va ser un moviment reformista social, econòmic i polític que promovia l'extensió del sufragi (això és, el dret al vot) a les dones, advocant pel «sufragi igual» (abolició de la diferència de capacitat de votació per gènere).
A Catalunya,  a l’any 1917 dones com Carme Karr i Àngela Cardona van defensar el sufragi femení des de la revista Feminal. Carme Karr, fundadora de la revista, va ser també la iniciadora a Barcelona de l’ANME i va ser una de les poques dones a l’estat espanyol que es va reconèixer en les sufragistes britàniques i americanes, que es titllaven aquí de poc femenines i massa radicals.
La configuració del moviment feminista com a tal en el segle XIX va estar lligat als moviments sufragistes que van aparèixer a mitjan d’aquest segle als països anglosaxons, particularment a la Gran Bretanya i als EEUU. Als Estats Units, va néixer de la mà dels moviments anti esclavistes, en el qual van militar moltes dones, però que, quan van veure que eren marginades pels seus mateixos companys de lluita, van decidir que elles també havien de lluitar pel seu propi alliberament. Un moment important va ser la Convenció i posterior declaració de SENECA FALLS, l’any 1848. A la Gran Bretanya, tot i l’existència d’iniciatives anteriors, el moviment comença realment a partir de 1897 quan es va fundar la NUWSS (National Union of Women Suffrage) i l’any 1903, quan Emmeline Pankhurst va fundar WSPU (Women Social and Political Union).

dissabte, 24 de maig del 2014

Conciliació i usos dels temps socials : un dret democràtic

La diferent distribució i gestió del temps per part de dones i homes és un factor bàsic que condiciona el desenvolupament personal i professional.
La demanda social de les dones per la millora en la gestió i sincronització del temps implica fer efectiva una veritable igualtat d'oportunitats entre dones i homes en el mercat de treball remunerat i un reconeixement del valor social i econòmic del treball familiar i domèstic. Així doncs, és necessari el desplegament d’estratègies que possibilitin que dones i homes puguin ocupar de manera equitativa els diferents espais privats i públics en els quals viuen i conviuen. 
 
En el context que ens ocupa, l’interès pel temps sorgeix lligat a l’estudi de la realitat social. En una societat democràtica, els recursos s’han de repartir entre la ciutadania de forma equitativa i s’han d’oferir serveis per respondre a les demandes i necessitats de la població. La manca de temps és la característica principal dels nostres dies. Aquest contribueix al benestar de les persones i al desenvolupament econòmic i social. S’han de cercar doncs, noves formes de distribuir-lo, i aquestes s’han de basar en els principis de democràtics i d’igualtat.

dimecres, 21 de maig del 2014

FELICITEM A GOOGLE PER DONAR A CONÈIXER A LES DONES AMB HISTÒRIA

 Molts dies, si entrem al buscador per excel·lència tindrem una sorpresa química, literària, docent… el "Doddle/Efigie" de Google està dedicat a DONES DE CIÈNCIA. DONES DE LITERATURA. MATEMÀTICA... ENS HEM DE FELICITAR !!

 

Marie Curie amb motiu del 144è aniversari del seu naixement. 

Al web dels Premis Nobel també reten homenatge a la doblement guardonada (física 1903 i química 1911) amb un curt vídeo (<1 a="" al="" amb="" de="" f="" gravacions="" la="" laboratori="" mica="" min="" qu="" seu="" sica="" treballant="">.

Mary Anning

 Va ser una destacada estudiosa de la paleontologia. Va començar a recollir fòssils per vendre'ls com a reclam turístic i ajudar a mantenir la família, fins que va convertir-lo en la seva professió.

Les seves contribucions van ajudar a explicar l'extinció de les espècies i li van donar fama entre els cercles científics de l'època. S'han escrit diverses biografies sobre ella i ha inspirat moltes obres.

Maria Gaetana Agnesi 

Maria Gaetana Agnesi va destacar en moltes facetes, lingüista, filòsofa, i teòloga . Des de molt jove es destinguí com a políglota i polemista il · lustrada . Sobretot se la recorda com a matemàtica. Aquesta cèlebre dona matemàtica italiana va popularitzar la funció coneguda com Bruixa d'Agnesi . La corba es va popularitzar amb un nom erroni a causa d'una fallada del traductor anglès. Aquesta corba no va ser descoberta per Maria Gaetana Agnesi. El 1748 va publicar Instituzioni Analitiche ad ús della gioventù italiana, un tractat que li va merèixer reconeixement i que va ser el primer llibre de text que va tractar conjuntament el càlcul diferencial i el càlcul integral . Traduïdes a l'anglès i francès , les Instituzioni van tenir gran impacte en l'ensenyament , ja que va homogeneïtzar materials dispersos i heterogenis de matemàtics anteriors, mostrant per primera vegada una seqüència lògica i didàctica des del àlgebra fins a les equacions diferencials. María Gaetana Agnesi, va nèixer a Milà fa 296anys.
Fou catedràtica de matemàtiques a  la Universitat de Bolonya entre 1750 i 1752. 
 

 

divendres, 16 de maig del 2014

dijous, 15 de maig del 2014

AMUNT BALÀFIA. AMUNT : Les sèniors del CLUB BÀSQUET Balàfia, campiones territorials de 3a Catalana

Les sèniors del C.B. Balàfia, 

campiones territorials de 3a Catalana

Les jugadores sèniors del C.B. Balàfia han aconseguit aquest cap de setmana el títol de campiones territorials de 3a Catalana Femenina, després de guanyar dissabte al C.B. Balaguer per 56 a 55, en un partit molt ajustat fins a l'últim minut.


Comentari del partit. El partit de la final del campionat de 3ª catalana femenina el que van jugar al Pavelló Agnès Gregori de Lleida el C.B. Balàfia AVV, com a amfitrió, i el C.B. Balaguer. Partit clàssic d’una final, amb el pavelló ple, amb molts nervis i el joc no va estar gaire lluït. Les jugadores del C.B. Balàfia AVV, que havien demostrat durant la temporada ser les millors i havien desplegat un joc molt vistós i alegre amb molta velocitat, van sortir massa nervioses. Van cometre moltes errades en atac, però gràcies a la seva defensa aconseguien dominar el joc amb anotacions molt baixes. Les lleidatanes marxaven al descans amb 5 punts d’avantatge.
 
Al tornar de vestidors les balaguerines van endurir la seva defensa i a base de triples continuaven amb les seves opcions al partit. En aquest tercer quart van ficar 3. Les de Balàfia van haver de filar prim amb els tirs lliures i van ficar tots els que van llençar (8 de 8).
 
Tot quedava per l’últim episodi amb la mateixa avantatja per les lleidatanes que portaven a la mitja part (5 punts). En aquest últim període l’equip que controlés millor els nervis s’enduria el títol davant d’un pavelló que vibrava a moltes revolucions. Les noies de Balàfia seguien amb la seva bona defensa però van començar a fallar tirs lliures. Veien com les balaguerines amb una mica més d’encert als seus llançaments empataven el partit a falta de 2 minuts. Les lleidatanes no van baixar en cap moment pistonada en defensa i van poder aprofitar un parell de contraatacs per tornar a agafar una mica d’aire al marcador. Les de Balaguer no van marxar del partit i a base de tirs lliures van tornar a retallar les petites diferències que havien agafat les del C.B. Balàfia AVV.
 
Amb el marcador de temps de partit a cero el Balaguer va disposar de dos tirs lliures per empatar de nou el partit i portar-lo a la pròrroga. La tensió es podia tallar amb un ganivet. Van fallar el primer amb lo qual va esclatar la alegria al bàndol local, el C.B. Balàfia AVV era virtualment campió. Va llançar el segon i el va ficar deixant l’avantatja final de les noies del Balàfia en un sol punt, però bastava per ser campiones.
 
En aquest partit, més que mai, es pot dir que el C.B. Balàfia AVV va guanyar per la força de l’equip, des de la jugadora que va jugar més minuts a la que menys, des de la jugadora lesionada que a la banqueta no va parar d’animar a les seves companyes fins a la jugadora que no va poder disputar ç aquest partit per altres motius van fer més fort aquest equip.