divendres, 30 de novembre del 2012

Darrera caminada de l’any :Si Vols un Somriure... Cuida’t els Peus!”

El proper diumenge es realitzarà la darrera caminada de les 16 que la Coordinadora Lleida Camina ha organitzat durant tot el 2012. 

A les 9,30 h. partirà de  la plaça de la Sardana la marxa organitzada per Peus solidaris sota  el nom:

Si Vols un Somriure... Cuida’t els Peus!”

 
                                   2 RECORREGUTS

  • Recorregut curt que arribarà fins a la Serra de la Bordeta, o el tossal del Gabelo, o el dels Tres Pals, per tornar novament  a la Seu Vella.
  • Recorregut llarg seguirà uns deu quilòmetres més per la vall de la Femosa per tornar novament a la plaça... on no es poden ballar sardanes!
 US ESPEREM !!!
NO HI FALTEU !!!

dimarts, 27 de novembre del 2012

Cloenda de les Activitats al Voltant del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones

En l'acceptació d'una nova societat pluricultural, cal reconèixer la importància de molts elements,  l'educació, la col.laboració,  el bon veïnatge a l'hora d'oferir unes respostes adequades a les necessitats socials. Per això, la diversitat de cultures de la nostra ciutat no ha de ser font d'enfrontaments, sinó un component que enriqueixi la cultura i les persones. 
Fomentar el desenvolupament de manera adequada de les societats democràtiques, és imprescindible per adquirir  unes autèntiques competències interculturals.
Això exigeix ​​que el seu nivell de formació intercultural sigui elevat. El fet de que els homes i les dones de la nostra societat procedents de cultures diferents, lluny de suposar un problema, s'ha de plantejar com una bona oportunitat per educar-nos en valors democràtics.
Els  resultats  posaran de manifest la influència de la cultura en  els efectes de la socialització. Aquest treball com a objectiu aprofundir en aquesta variable considerant dues cultures, la catalana/l'espanyola i la marroquina, i analitzar els efectes que els diferents estils de socialització tenen en el nostre barri.

dilluns, 26 de novembre del 2012

Human Rights. Drets Humans. "L'advocada repon ..." Dona Activa't al Casal


ONU Dones està compromesa amb la promoció dels drets humans de les dones i col · loca la seva realització en el centre del seu treball en totes les àrees temàtiques.Arreu del món, les dones davant violacions múltiples dels seus drets humans - quan no puguin participar en les decisions que afecten les seves vides o reclamar una representació justa política, quan s'enfronten a la discriminació en l'ocupació, quan se'ls nega el dret a la terra i a la propietat, o quan són víctimes de la violència dins de casa. Altres obstacles als drets sorgeixen quan les dones i les nenes no poden anar a l'escola o la consecució de la salut, o són objecte de pràctiques tradicionals nocives.Alhora, els governs de tot el món han dut a terme les obligacions legals de drets humans per lluitar contra les desigualtats de gènere. L'acord internacional clau sobre els drets humans de les dones és la Convenció sobre l'Eliminació de totes les Formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW), que també es descriu com la declaració internacional dels drets de les dones. Ratificat per 185 estats membres de les Nacions Unides, CEDAW abasta un consens mundial sobre els canvis que cal dur a terme per tal de fer realitat els drets humans de les dones. Aquest any es compleix el 33 aniversari de l'adopció de la Convenció per l'Assemblea General de l'ONU el 1979.En virtut de la CEDAW, els Estats tenen l'obligació d'eliminar les múltiples formes de discriminació que les dones per raons de gènere enfrontar, no només al assegurar-se que no hi ha lleis que discriminen les dones directament, sinó també assegurant que tots els arranjaments necessaris es posen en el lloc que es que les dones puguin experimentar realment la igualtat en les seves vides. 
                                                               Enfocament d'ONU Dones
Una de les formes principals de ONU Dones treballa per promoure els drets humans de les dones és mitjançant el suport als agents nacionals, en el govern i en la societat civil, pels seus esforços per aplicar la Convenció. L'objectiu de donar suport a les dones de l'ONU en aquest àmbit és triple:

# Facilitant el desenvolupament de marcs nacionals de drets humans, d'acord amb la Convenció, com ara constitucions, lleis i polítiques;
# S
uport a l'aplicació dels actuals marcs de drets humans per ajudar a assegurar l'impacte i realització dels drets
# P
osant especial èmfasi en els grups més vulnerables i marginats, com les dones pobres i indígenes, de manera que els marcs nacionals siguin més inclusives i sensibles a tota la gamma de preocupacions de les dones drets.

Europa Central i Oriental i la CEI

ONU Dones ha treballat amb socis cap a la sensibilització de gènere en les polítiques nacionals dels països de la Comunitat d'Estats Independents, el que resulta en la inclusió de les prioritats de drets de les dones en papers nacionals de desenvolupament d'estratègia a Tadjikistan, Kirguizistan, Armènia, Azerbaidjan, Geòrgia i Moldàvia. Molta feina també s'està fent a la regió per assegurar el dret de les dones a la terra.En Kirguizistan, ONU Dones dóna suport centres d'assessorament jurídic en les set províncies, on les organitzacions locals han prestat assistència i representació legal a milers de dones. En un enfocament de dues puntes, ONU Dones també ofereix formació als tribunals tradicionals en la consideració dels drets de les dones a l'hora de resoldre les disputes sobre la propietat i l'herència.

 

diumenge, 25 de novembre del 2012

25 de novembre de 2012, dia Internacional per a L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES. Contra la Violència, Ciència !!! Avui també, Eleccions al Parlament de Catalunya

Dones de Ciència :  Rosalind Franklin a l'estructura de l'ADN - probablement la 

descoberta més important en biologia del segle XX-   Maria Pia Cosma,

Mercè Boada i Christiane Nüsslein-Volhard

Reprogramación celular: 

¿una herramienta real de la medicina  regenerativa?



Això ha generat un gran interès en el camp de la medicina regenerativa. Per exemple, aquest tipus de cèl · lules, anomenades "cèl · lules mare pluripotents induïdes" (IPS) poden ser utilitzades en el tractament de moltes malalties. Però és això realment possible? Què hem de tenir en compte amb aquest enfocament? Els científics també han descobert que la reprogramació de cèl · lules adultes pot ocórrer de forma natural en el cos, però encara no entenem per què passa això i, més important encara per als objectius de la medicina regenerativa, com succeeix.
 Les cares de la nostra ciència: Mercè Boada 


 Christiane Nüsslein-Volhard
Christiane va nèixer a Magdeburg, Alemanya, 1942,  és una bioquímica, biòloga molecular i genetista alemanya guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l'any 1995.
 Els seus treballs es desenvolupen, fonamentalment, en el camp de la influència de la genètica sobre el desenvolupament embrionari del fetus. Al costat d'Edward Bok Lewis i Eric Wieschaus van identificar en la Drosophila melanogaster, anomenada popularment com a mosca del vinagre, una sèrie de gens que determinen l'evolució dels diferents segments de l'animal i decideixen la seva conversió en organismes especialitzats, aplicant-se perfectament en la gènesi humana. Al costat de Wieschaus aconseguí identificar els 40.000 cromosomes d'aquesta mosca mitjançant el microscopi òptic, i van concloure que dels 20.000 gens de la Drosophila melanogaster 5.000 són importants i 140 essencials.


Les aportacions de Rosalind Franklin a l'estructura de l'ADN - probablement la descoberta més important en biologia del segle XX-  van ser menystingudes per l'equip de Watson i Crick que -finalment- va guanyar el Premi Nobel sense ella. Per sempre més els seus noms han d'anar junts cada cop que en fem esment !!!

dissabte, 24 de novembre del 2012

Acaba la setmana de la Ciència. Apunt : Dona i Ciència

Roser Gonzàlez, catedràtica de Genètica de la Universitat de Barcelona explica en el seu artícle :
Es evident que el món de la recerca científica no és aliè a les desigualtats de gènere. En els països desenvolupats, la proporció de dones decreix bruscament des de l'etapa d'estudiant fins als llocs més alts de les categories de professors i d'investigadors. A les Universitats espanyoles, per exemple, les dones constitueixen el 59% dels llicenciats, però només el 13,7% dels catedràtics.
Roser González, catedràtica del Departament de Genètica de la Universitat de Barcelona, analitza el problema en aquest text, que fou la lliçó inaugural de la Universitat de Barcelona el curs 2006-2007. En primer lloc, es dóna a conèixer l'exemple de dues dones científiques, Rosalind Franklin i Barbara McClintock, que van assolir importants avenços en genètica malgrat els problemes que van haver d'afrontar. Les aportacions de Rosalind Franklin a l'estructura de l'ADN - probablement la descoberta més important en biologia del segle XX-  van ser menystingudes per l'equip de Watson i Crick que -finalment- va guanyar el Premi Nobel sense ella. Barbara McClintock va tenir més sort i els seus treballs sobre l'existència de segments mòbils en els cromosomes foren adequadament reconeguts, malgrat que va haver de patir durant gairebé 20 anys la dura incomprensió dels seus col·legues.  Tot i que s'acostuma a creure que la discriminació de gènere dins el món científic tendeix a corregir-se amb el temps, les dades que aporta la professora Roser González fan dubtar-ho. A la dècada dels 90 s'han incorporat 2.500 homes més que dones a les Universitats espanyoles. Aquest biaix seria atribuïble sobretot a factors socials i culturals, i per a superar-ho l'autora proposa desenvolupar polítiques de gènere i plans d'igualtat dins les institucions científiques i acadèmiques.  
Les cares de la nostra ciència: Margarida Artal


I no us perdeu  La Ciència en Primera Persona :  El genoma huma. Del passat al futur:  http://www.xtec.cat/web/innovacio/cesire/setmanaciencia12/videoconferencia . Conferència impartida pel dr. Roderic Guigó Serra, Coordinador del Programa de Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i Catedràtic de Bioinformàtica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).  La investigació al laboratori de Bioinformàtica i Genòmica que dirigeix el Dr. Guigó es centra en el desenvolupament de mètodes computacionals per a l’anàlisi de genomes. Ha participat en el projecte del genoma humà i en el de moltes altres espècies. Actualment el grup d’investigació participa en el
projecte ENCODE, que té com a objectiu desxifrar el significat biològic de la seqüència del genoma, i al
Consorci Internacional del Genoma del Càncer (ICGC).    La seqüència del genoma és el conjunt d'instruccions que determinen les característiques biològiques
dels éssers vius (en el nostre cas, el color dels ulls, de la pell, la nostra alçada, la predispoció a patir determinades malalties, etc.) La seqüència de referència del genoma humà va ser desxifrada l'any 2001, el resultat del treball conjunt de centenars de biòlegs i informàtics durant més de 10 anys. El cost total del projecte va ser de 3000 millions de dólars. Des d’aleshores, els mètodes experimentals i
computacionals han progressat de manera extraordinària, i en aquests moments el cost d'obtenir la
seqüència d'un genoma humà és de 3000 dólars. Aviat estarem en disposició de conèixer la
seqüència del genoma de cadascú de nosaltres. Durant la xerrada resumiré els diferents moments del
projecte del genoma humà i discutiré com el coneixement del genoma pot canviar les nostres vides.
També explicaré com la meva vida científica ha estat afectada per aquest projecte
.