donabalafia amb els 44 anys de Moviment Veinal a Balàfia

href="https://vimeo.com/313470669"> Taula Rodona Dona i Esport from Oliver Villas on Vimeo.

About The Women's Sports Foundation from Women's Sports Foundation Activitats, promoció de la IGUALTAT, EQUITAT, Feminisme, Exposicions, presentacions de llibres i Conferències, Xocolatades, una mica de tot, la millor programació per aquest any que encetem.

9 Taula rodona dona i esport from Oliver Villas on Vimeo.

dimecres, 30 de novembre del 2011

Us presentem el Portal : otramérica.com i dins d'ell us recomanem Julio López : Desaparecer en la Argentina democrática

Portal : otramérica,  és un mitjà de comunicació digital. Un dels pocs en el seu gènere ja que es concentra a Llatinoamèrica i el Carib, i tot el seu contingut gira al voltant dels països de la regió i la mirada global sobre aquests, i d'aquests sobre la resta del món. Una mirada diferent a Amèrica Llatina i al Carib, lliure dels prejudicis tradicionals que imposen la mirada eurocèntrica o el discurs dominant dels veïns del nord. Otramérica és una iniciativa sense ànim de lucre de l'organització no governamental Human Rights Everywhere i d'un grup de periodistes independents aliats amb organitzacions socials de diversos punts de Llatinoamèrica. Els nostres principis són:
* Independència: Otramérica no depèn de grup econòmic, polític o religiós algun i, per tant, exerceix la comunicació des d'un criteri d'absoluta independència. La independència no suposa imparcialitat ja que sempre prestarem atenció a les comunitats i als interessos públics per damunt dels interessos privats o dels poders establerts.
* Honestedat intel · lectual: En el marc de la independència, proclamem el nostre compromís d'honestedat intel · lectual. És a dir, sempre declararem des quina posició escrivim, publiquem o ens expressem, rebutjant qualsevol assimilació del fals concepte liberal d'objectivitat que, històricament, ha camuflat els discursos hegemònics després d'una màscara de fredor periodística.
* Anàlisi i interpretació: Otramérica no és un mitjà de "rabiosa actualitat" sinó que aspira a ser un mitjà de "necessària interpretació" i anàlisi de la realitat. Considerem que l'afany per la immediatesa en el periodisme, i pel directe en les comunicacions, ha fet un dany incalculable a la qualitat dels continguts i ha col · laborat a la fragmentació de la informació que comporta, necessàriament, una saturació informativa i una desinformació activa.
* Interdependència: Els fets no esdevenen aïllats, igual que els humans no som en la individualitat sobirana. L'anàlisi i els textos de Otramérica d'explorar les interdependències entre països, comunitats, fets econòmics, polítics, culturals i socials, persones ... Connectar, re-connectar l'univers dels processos (que no dels successos) és una obligació periodística en aquest projecte.
* Drets Humans: el posicionament polític de Otramérica és explícit: som un mitjà de comunicació progressista, promotor i defensor dels Drets Humans en qualsevol racó d'aquesta castigada Llatinoamèrica i el Carib. Partidaris de l'equitat, la justícia social i la democràcia participativa.

Julio López : Desaparecer en la Argentina democrática 
El 18 de septiembre de 2006, Julio López desapareció por primera vez. La gente en Argentina no desaparece: la desaparecen. Conoce el caso de este hombre valiente que se atrevió a testificar contra los torturadores y se convirtió en el primer desaparecido de la democracia argentina. (extracte de l'article d'Inaki Marquéz Rodríguez, jove lleidatà que està estudiant a
l' Argentina http://otramerica.com/personajes/desaparecer-en-la-argentina-democratica/650)

http://www.youtube.com/watch?v=e3eBBhRuaVY&feature=related http://otramerica.com/personajes/desaparecer-en-la-argentina-democratica/650

dimarts, 29 de novembre del 2011

El Ministeri de Cultura ha guardonat Maite Carranza per 'Paraules emmetzinades', una obra que denuncia els abusos sexuals.

La Bàrbara Molina és una jove desapareguda i segrestada durant 4 anys en un zulo. Aquest és el punt de partida del llibre Paraules emmetzinades, un thriller de l’escriptora Maite Carranza que gira al voltant del maltractament de gènere i els abusos sexuals. La història se centra en un dia en concret, en què per casualitat apareixen noves dades sobre la desaparició de la Bàrbara. 
L’obra, que va guanyar el Premi Edebé 2010, pretén obrir el debat social i la reflexió col•lectiva sobre els abusos i l’assetjament sexual. Segons apunta l’autora, la novel•la tracta “un tema arriscat per a la literatura juvenil”. A l’hora d’escriure el llibre, Carranza va comptar amb la col•laboració de la Fundació Vicki Bernadet, que dóna suport a les víctimes d’abusos infantils i va demanar assessorament als Mossos d’Esquadra sobre el procediment d’aquests tipus d’investigacions.
Paraules emmetzinades és un thriller que gira al voltant del maltractament de gènere i els abusos sexuals.

dilluns, 28 de novembre del 2011

Projecció "La fuerza del Rio Omo" . Dones Esportistes de Lleida Pioneres a Etiòpia

Us esperem a tots i totes !!!


"tast d'història"
El dia 24 de maig de 1931, na Trinitat Altaba del Club Femení, pronuncià una conferència a la Joventut Republicana: "Esportisme i exhibicionisme", que fou publicada en varis números de La Jornada.
"La necessitat del complement de l'esport en la dona no és, però, reconeguda com la seva importància es mereix i en els llocs on existeix més oposició es precisament en el punts comarcals. I per combatre aquest equívoc és perquè he donat per títol aquestes paraules els dos mots de Esportisme i Exhibicionisme. Esportivitat - lluïment personal. Heus aquí dues paraules que pel profà esportiu, són una sola cosa, i aquí volem recloure tota la força de la nostra creuada, per aclarir aquests dos punts, que no deixen arrelar amb prou força, l'esport femení per les comarques." [1]


[1]Vegeu La Jornada, 27, 28 i 29 de maig de 1931. Aquesta conferència també
es pot trobar al Portaveu del Club Femení i d'Esports de Barcelona, juliol de 1931, núm. 14.
Expedició "Lleida Extrem" al riu OMO

divendres, 25 de novembre del 2011

25 de novembre dia Internacinal de la NO violència envers les dones

El 25 de novembre, dia internacional de l’Eliminació de la violència contra les dones, té el seu origen en el brutal assassinat a garrotades de les germanes Mirabal, -Minerva, Patria i Maria Teresa-, activistes polítiques, per ordre del dictador Rafael Trujillo de la República dominicana, el 1960. La commemoració data del Primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe, Bogotá 1981.

QUÈ ÉS COU A EUSKADI?

dijous, 24 de novembre del 2011

En l'any Internacional de la Química el nostre particular homenatge a les Dones de Ciència guardonades amb el Nobel


 Dones de ciència guardonades amb el Nobel de QUÍMICA
Irène Joliot-Curie
Premi Nobel de Química l'any 1935 (conjuntament amb Frederic Joliot-Curie)
Dorothy C. Hodgkin
Premi Nobel de Química l'any 1964.
Ada E. Yonath
Premi Nobel de Química l'any 2009 (compartit amb Venkatraman Ramakrishnan i Thomas A. Steitz).

ALTRES DONES DE CIÈNCIA GUANYADORES DEL NÒBEL
Marie Curie
Premi Nobel de Física l'any 1903 (conjuntament amb Pierre Curie). Premi Nobel de Química l'any 1911.
.Gerty T. Cori
Premi Nobel de Fisiologia i Medicina  l'any 1947 (conjuntament amb Carl Ferdinand Cori i Barnardo A. Houssay).
Maria Goeppert-Mayer
Premi Nobel de Física l'any 1963 (conjuntament amb J. Hans Jensen).
Rosalyn Sussman Yalow
Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l'any 1977 (juntament amb R.Guillemin i A.V.Schally).
Barbara McClintock
Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l'any 1983.
Rita Levi-Montalcini
Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l'any 1986 (conjuntament amb Stanley Cohen).
Gertrude B. Elion
Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l'any 1988 (conjuntament amb James W. Black i George Hitchings).
Christiane Nüsslein-Volhard
Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l'any 1995 (conjuntament amb Edward B. Lewis i Eric F. Wieschaus).
Linda B. Buck
Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l'any 2004 (conjuntament amb Richard Axel).
Françoise Barré-Sinoussi
Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l'any 2008 (compartit amb Montagnier i Harald zur Hausen).
Elizabeth H. Blackburn
Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l'any 2009 (compartit amb Carol W. Greider i Jack W. Szostak).
Carol W. Greider
Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l'any 2009 (compartit amb Elizabeth H. Blackburn i Jack W. Szostak).
Elinor Ostrom
Premi Nobel d'Economia l'any 2009, el primer atorgat a una dona en la disciplina (compartit amb Oliver E. Williamson).

dimarts, 22 de novembre del 2011

ACTE MANIFEST EN COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LA LLUITA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE


Nova agenda per posar fi a la violència contra les dones :
22 novembre 2011 - La violència contra les dones és una pandèmia i s'estima que 6 de cada 10 han estat víctimes de la violència física o sexual en el transcurs de les seves vides, ha afirmat avui Michelle Bachelet, directora executiva d'ONU Dones.
En un missatge pel Dia Internacional per al'Eliminació de aquesta violència, que se celebrarà el divendres, Bachelet va assenyalar que és hora que els governs assumeixin la seva responsabilitat i va anunciar el llançament d'una exhaustiva agenda de polítiques per acabar amb aquest flagell.
El pla consta de 16 mesures, que inclouen la ratificació de tractats i l'esmena de les lleis, l'accés universal als serveis d'emergència per les supervivents de la violència i la mobilització de les comunitats a través de l'educació pública
Bachelet va assenyalar que encara que la igualtat entre les dones i els homes està garantida en les Constitucions de 139 països i territoris, massa sovint se'ls nega elles l'accés expedit a la justícia ia la protecció contra els abusos.
Va afegir que això no s'origina per desconeixement, sinó per una manca d'inversió i de voluntat política de respectar les necessitats de les dones i de protegir els seus drets fonamentals.


Dona i diferents Rols en la Història. “La societat ha d’esdevenir el motor de canvi a favor de la igualtat”.

El divendres 25 de novembre tindran lloc els actes institucionals a tot catalunya, en els quals es llegirà el manifest consensuat i, posteriorment, es farà un minut de silenci. 

http://www.youtube.com/watch?v=WwJAY2tt5d0&NR=1

“No és utòpic pensar en una societat en la que cap dona hagi de perdre la vida en mans de la seva parella”

Amb una mitjana de 69 dones assassinades en el marc de la parella sentimental, costa molt pensar en que la nostra societat compleix uns mínims paràmetres de justícia, però el balanç des de la Conferència de Beijing fins ara (quinze anys) és prou encoratjador. Les fites aconseguides bàsicament són la incorporació del concepte d’ empoderament de les dones, en un marc de dominació dels homes en els àmbits de poder; i incloure la perspectiva de gènere, relacionat amb la violència de gènere, és a dir, eradicar la idea de que les diferències socials tenen una arrel en les diferències biològiques i posar l’accent en els patrons culturals en funció del gènere.

dilluns, 21 de novembre del 2011

25 de novembre : Actes Institucionals


Caminada familiar

La Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FAPAC) Lleida organitza la Caminada Familiar oberta a tots i totes els/les lleidatans/nes que amb el lema "Construir Escola és Construir Futur" tindrà lloc el proper dissabte 26 de novembre, a les 10h, amb sortida i arribada a l'entrada del Parc de la Mitjana de Lleida i recorregut per la vora del riu Segre.
Dates: 26/11/2011, Dissabte. Hora: 10:00 Lloc sortida: Entrada del Parc de la Mitjana Caminar està de Moda !!! Us hi esperem!!!

diumenge, 20 de novembre del 2011

III Marxa Nòrdica, dedicada a rememorar el “Lent Caminar dels Drets de les Dones” 80 anys del vot femení

Avui diumenge dia 20,  s'ha celebrat la darrera caminada d’aquest any de les avalades per la Coordinadora Lleida Camina. Concretament, la III Marxa Nòrdica, organitzada per l’Associació de Veïns i Veïnes de Balàfia, Centre Excursionista de Lleida, Associació Amics de la Seu Vella, Dona Balàfia i Grup EFIS. Aquesta caminada pretén divulgar les avantatges de caminar amb bastons, ja sigui pel camp com per la ciutat i a la vegada vol rememorar un fet històric,  els 80 anys de la consecució del vot femení a l'estat espanyol. La primera marxa nòrdica fou visitar els escenaris de la famosa batalla d’ Ilerda, que posà l’any 49 aC a la nostra ciutat en el mapa romà. La segona fou per recórrer els escenaris del setge de l’exèrcit napoleònic a la ciutat en el bicentenari de la seva conquesta esdevinguda l’any 1810. La tercera vol recordar el 80 aniversari de la proclamació de la II República espanyola, però ho vol fer en clau feminista, ja que l’any 1931, entre d’altres millores progressistes la nova constitució va portar per primera vegada en aquest país el dret a votar de les dones; precisament la plaça que Lleida té dedicada a Clara Campoamor ha estat l’escenari de la roda de premsa de presentació de l’activitat esportiva-cultural, que ha partit a les 9,30 del Parc de Santa Cecília del Turó de la Seu Vella i ha donat una peculiar volta a Lleida, passant per la majoria de carrers que tinguin elements femenins destacats, per finalitzar als Jardíns de les Magnòlies de Balàfia al costat de la petita plaça en  record de Carmen Amaya.
La tercera edició del programa de Lleida Camina permet novament fer un balanç positiu, ja que al llarg de l’any s’han organitzat tretze caminades, amb una mitjana de 300 persones algunes ja clàssiques, lúdic esportives i solidàries, la del 8 km per reivindicar la declaració de Patrimoni Mundial per al Turó de la Seu Vella, la de la Mitja de Balàfia “Festa de l’Esport i la Salut” i la de la Diabetes.


US ESPEREM PER LES PROPERES DE L'ANY VINENT !!!

dissabte, 19 de novembre del 2011

Dona 25 de novembre. 166 persones han participat al concurs de microrelats contra la violència masclista organitzat per l’Institut Català de les Dones

El concurs de microrelats ‘420 caràcters per unes relacions en igualtat’, organitzat per l’Institut Català de les Dones (ICD), va finalitzar el passat dia 11 de novembre amb una participació de 166 persones. Els relats, que estan publicats al mur del Facebook de l’ICD, se centren en la superació dels estereotips sexistes basats en les relacions de poder entre homes i dones. La iniciativa és una actuació de prevenció i sensibilització contra la violència masclista que té com a objectiu mostrar relacions de parella lliures de dominació i basades en el respecte i la igualtat. El concurs s’ha organitzat en el marc de la commemoració, el proper 25 de novembre, del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.
El lliurament dels premis serà el 28 de novembre i tindrà lloc a la seu de l’ICD de Barcelona i són tres xecs regal bescanviables per productes de l’Abacus per valor de 150, 100 i 50 euros. Els relats guanyadors es faran públics al web, al Facebook i al Twitter de l’Institut Català de les Dones.



http://www.youtube.com/watch?v=_O5adTRJE_E&feature=related

dijous, 17 de novembre del 2011

L'androcentrisme lèxic en el llibre segon del Codi civil de Catalunya. Propostes correctores,

Un llibre de la UdL proposa mesures correctores perquè el text respecti la igualtat de gènere. Jutge, tutor, notari, facultatiu... són un exemple del gran llistat de mots genèrics masculins que contribueixen a la invisibilització de la dona en l'àmbit del Dret. Així ho posa de manifest L'androcentrisme lèxic en el llibre segon del Codi civil de Catalunya. Propostes correctores, de la professora de la Universitat de Lleida Dolors Toldrà i l'alumna Clara Castillón, que es presenta en societat aquest dimarts a la Facultat de Dret i Economia. L'obra, que acaba de publicar Edicions de la UdL, vol sensibilitzar sobre la discriminació en el llenguatge jurídic en general, tot i que se centra en una de les darreres normatives aprovades pel Parlament de Catalunya: la Llei 25/2010 relativa a la persona i la família, que està en vigor des de l'1 de gener d'enguany. L'estudi posa de manifest la presència de paraules i expressions sexistes que contradiuen la tendència actual d'eradicar aquesta utilització del llenguatge.
"El llenguatge jurídic s'ha configurat dins del sistema patriarcal. No obstant, la incorporació de la dona a la societat exigeix la reconsideració del Dret en termes d'igualtat". Les conclusions subratllen que el llibre segon del Codi Civil "vulnera la neutralitat de gènere, ja que la majoria dels articles fan ús del genèric masculí" i proposa un seguit de mesures correctores en el redactat dels mateixos.

dimarts, 15 de novembre del 2011

COORDINADORA LLEIDA CAMINA : III CAMINADA de MARXA NÒRDICA. Es compleixen 80 anys del vot femení a Espanya

“Millora la teva salut i la teva vida practicant Nordic Walking”
III Marxa Nòrdica,
dedicada a rememorar el
“Lent Caminar dels Drets de les Dones”
80 anys del vot femení
 

dilluns, 14 de novembre del 2011

III Marxa Nòrdica dia 20 de novembre de 2011. MAPA del RECORREGUT

III Marxa Nòrdica,
dedicada a rememorar el
“Lent Caminar dels Drets de les Dones”
80 anys del vot femení
La Caminada a Google Maps

III CAMINADA de la MARXA NÒRDICA 2011

Amb la proclamació de la República, l'abril de 1931, la igualtat dels sexes va passar a ser una possibilitat real amb l'aprovació de la nova constitució. En les eleccions celebrades el juny del mateix any van ser elegides dues dones diputades Clara Campoamor (Partit Radical) i Victòria Kent (Esquerra Republicana): dues dones d' entre un total de 465 diputats.

VEGEU EL REPORTATGE

 MARXA NÒRDICA Beneficis: • Producció de líquid que lubrica i engreixa les articulacions. • Alliberem les tensions i rigideses articulars eliminant tensió sobre el disc intervertebral. • Desenvolupem la potència, resistència i elasticitat, millorant així el funcionament i sosteniment de l'esquena.


La Marxa Nòrdica és una assegurança per a la columna vertebral disminueix la càrrega excessiva en els peus, turmells, genolls, pelvis i columna vertebral. Si es compara amb el córrer lliurement "jogging", la càrrega sobre les articulacions inferiors i columna vertebral, és 2,5 vegades menor. La musculatura permet que la columna vertebral pugui realitzar moviments de flexo-extensió, lateralitat i rotació. L'ésser humà pateix molt de mal d'esquena. Moltes persones que treballen utilitzant la força del seu cos es queixen de "dolor lumbar". Normalment la raó dels dolors són els esforços unilaterals, perquè el treball físicament dur càrrega només una part del cos i com a conseqüència un enfortiment erroni d'un sol grup muscular. La manca de moviment provoca rigidesa, contractures musculars, falta de to muscular arribant al desequilibri corporal, fins i tot poden arribar a causar neuràlgies. Els programes de rehabilitació multidisciplinària i preventiu han mostrat millores en la lumbàlgia crònica, fibromiàlgia, dolor crònic i artritis reumatoide. Una de les peculiaritats del Nordic Walking és el moviment rotacional o torsió de la columna vertebral. Descrivint com el moviment oposat de la cintura pèlvica enfront de la cintura escapular sent el centre de la rotació la vèrtebra dorsal D7. La suau rotació de les espatlles contra el maluc manté als discos intervertebrals en marxa. Obtenint major flexibilitat i resistència de la columna vertebral.

diumenge, 13 de novembre del 2011

PREPARANT LA MARXA NÒRDICA (Nordic Walking). ÚLTIMA CAMINADA DE L'ANY

20 de novembre de 2011
Tan senzill com incorporar uns bastons a l’activitat de caminar millorarà substancialment el nostre estat físic i psíquic.
El Nordic Walking (NW) ofereix a les persones preocupades per la seva salut, una manera fàcil i divertida de gaudir d’un nou estil de vida actiu i saludable.
Revoluciona el concepte que uneix esport i salut, informant als practicants dels beneficis que aporta la pràctica d’aquesta nova forma d’exercici controlat i efectiu.
Desenvolupat conjuntament amb la comunitat mèdica i professionals de l’esport s’ofereix un nou concepte fàcilment assimilable i amb múltiples beneficis per la salut.
Esport per a tots els públics, destaca pel seu fàcil aprenentatge i a la vegada per la baixa sensació de cansament durant la pràctica.
“Millora la teva salut i la teva vida practicant Nordic Walking”
III Marxa Nòrdica,
dedicada a rememorar el
“Lent Caminar dels Drets de les Dones”
80 anys del vot femení

CLARA CAMPOAMOR: Una DONA, un vot


20 novembre 2011. Dia Universal dels Drets dels Infants

El 1954 l'Assemblea General va recomanar (resolució 836 IX) que tots els països instituïssin el Dia Universal de l'Infant, data que es dedicaria a la fraternitat i a la comprensió entre els infants del món sencer i es destinaria a activitats pròpies per promoure el benestar dels nens i nenes del món. L'Assemblea va suggerir als governs que celebressin el Dia en la data que cada un d'ells estimés convenient. El dia 20 de novembre marca la data en què l'Assemblea va aprovar la Declaració dels Drets de l'Infant  el 1959.Al setembre de 2000, durant la Cimera del Mil · lenni, els líders mundials van elaborar els vuit objectius de desenvolupament del Mil · lenni (ODM), que abasten des de la reducció a la meitat de la pobresa extrema fins a la detenció de la propagació del VIH / SIDA i la consecució de l'ensenyament primari universal per a l'any 2015. Encara que els objectius del Mil · lenni estan dirigits a tota la humanitat, es refereixen principalment a la infància. En UNICEF indiquen que sis dels vuit objectius incumbeixen directament a la infància i que la realització dels dos últims també portarà millores fonamentals a les vides dels nens i nenes. (Objectius de Desenvolupament del Mil · lenni, UNICEF) 

Drets dels Infants són aquells drets que tenen les i els nens i adolescents. Tots i cadascun dels drets de la infància són inalienables i irrenunciables, de manera que cap persona pot vulnerar o desconèixer sota cap circumstància. Diversos documents consagren els drets de la infància en l'àmbit internacional, entre ells la Declaració dels Drets del Nen i la Convenció sobre els Drets del Nen.AntecedentsLa idea de crear els drets de l'infant va circular en alguns mitjans intel · lectuals durant el segle XIX. Un exemple d'això va ser la referència que va fer l'escriptor francès Jules Vallès en la seva obra El nen (1879), i més clarament la reflexió sobre els drets de l'infant que va realitzar Kate D. Wiggin a "Children 's Rights" (1892).En aquest ambient receptiu, en les dues primeres dècades del segle XX van circular diverses declaracions dels drets del nen, de vegades en forma literària o bé com resolucions d'organitzacions científiques i pedagògiques. De caràcter sistemàtica, va ser la Declaració de Ginebra de 1924, redactada per Eglantyne Jebb fundadora de l'organització de Nacions]] el 26 de desembre de 1924.Les Nacions Unides van aprovar el 1948 la Declaració Universal dels Drets Humans que, implícitament, incloïa els drets dels nens i nenes, però, posteriorment es va arribar al convenciment que les particulars necessitats dels nens i nenes havien d'estar especialment enunciats,  abans, s' havia decidit que el Fons Internacional d'Emergència de les Nacions Unides per als nens (UNICEF) continués la feina de casa com a organisme especialitzat i permanent per a la protecció de la infància (denominant oficialment Fons de les Nacions Unides per la Infància).A partir de 1979, en ocasió de l'Any Internacional de la Infància, es va començar a discutir una nova declaració de drets del nen, fundada en nous principis. A conseqüències d'aquest debat, el 1989 es va signar a l'ONU la Convenció sobre els Drets de l'Infant i els protocols facultatius que la desenvolupen:
    
Protocol facultatiu de la Convenció sobre els Drets dels Infants relatiu a la venda d'infants, la prostitució infantil i la utilització d'infants en la pornografia Drets del nen, a partir de la promulgació de la Convenció de 1989 s'ha anat adequant la legislació interna de tots els països del món als principis contemplats en la Declaració. Encara que la legislació i el sistema jurídic de cada país sol ser diferent, gairebé la totalitat dels països han anat consagrant mesures especials per a la seva protecció, a nivell legislatiu i fins i tot drets constitucionals.  


 Drets del Infants:
    
Els
Infants tenen dret a la vida.
    
Els
Infants tenen dret al joc.
    
Els
Infants tenen dret a la llibertat ia compartir els seus punts de vista amb altres.
    
Els
Infants tenen dret a donar a conèixer les seves opinions i manifestar les seves idees.
    
Els
Infants tenen dret a una família.
    
Els
Infants tenen dret a la protecció durant els conflictes armats.
    
Els
Infants tenen dret a la llibertat de consciència.
    
Els
Infants tenen dret a la protecció contra el descuit o tracte negligent.
    
Els
Infants tenen dret a la protecció contra el treball infantil.
    
Els
Infants tenen dret a la informació adequada.
    
Els
Infants tenen dret a la protecció contra el tràfic i el segrest.
    
Els
Infants tenen dret a conèixer i gaudir de la nostra cultura.
    
Els nens i nenes tenen dret a la protecció contra les mines terrestres.
    
Els nens i nenes tenen dret a la protecció contra totes les formes d'explotació.
    
Els nensi nenens tenen dret a créixer en una família que els doni afecte i amor.
    
Els nens i nenes tenen dret a un nom i una nacionalitat.
    
Els
Infants tenen dret a l'alimentació i la nutrició.
    
Els
Infants tenen dret a viure en harmonia.
    
Els
Infants tenen dret a la diversió.
    
Els
Infants tenen dret a la llibertat.
    
Els
Infants tenen dret a la pau mundial.
    
Els
Infants tenen dret a la salut.
    
Els
Infants tenen dret a no ser discriminats per sexe, credo, ètnia o ideologia.
    
Els
Infants tenen dret a l'educació.

dissabte, 12 de novembre del 2011

Semana de la Ciencia 2011 - . Margarita Salas, professora d'investigació del CSIC, va ser deixeble de Severo Ochoa Margarita Salas (conferència)

Del 18 al 27  de novembre se celebra la 16a edició de la Setmana de la Ciència. Margarita Salas, professora d'investigació del CSIC,  prestigiosa bioquímica espanyola que va inaugurar el curs 2009-2010 a la UdL

La bioquímica asturiana i professora d'investigació del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Margarita Salas Falgueras va ser l'encarregada d'obrir el curs acadèmic 2009-2010 a la Universitat de Lleida. L'acte oficial tingué lloc el 22 de setembre de 2010, a la Sala d'Actes de l'edifici del Rectorat.
Salas pronuncià una lliçó inaugural titulada Mujer y ciencia, en què repasà les principals figures femenines en l'àmbit científic: des d'Hypatia d'Alexandria fins a la premi Nobel de Medicina Rita Levi Montalcini.
Margarita Salas és la primera dona espanyola que ha ingressat a l'Acadèmica Nacional de Ciències dels Estats Units. Deixeble de Severo Ochoa, ha desenvolupat la seua tasca investigadora en l'àmbit de la biologia mol·lecular. Salas va impartir durant 23 anys l'assignatura de Genètica Mol·lecular a la Facultat de Químiques de la Universitat Complutense de Madrid. Actualment és investigadora Ad Honorem al Centre de Biologia Mol·lecular Severo Ochoa, on continua treballant amb el virus bacteriòfag Phi29.
 Entre els nombrosos guardons que ha rebut al llarg de la seua carrera destaquen el Premi Nacional d'Investigació Ramón y Cajal (1999) i el premi Carlos J. Finley de la UNESCO (1991).
 Salas considera que les dones cada cop tenen més presència a les carreres científiques i els centres públics de recerca, "tot i que encara existeixen desviacions, particularment als càrrecs més alts". La investigadora recorda que el col·lectiu femení representa el 53% de la Universitat, però només ocupa el 34% de les places de professor titular i el 15% de les càtedres.

L'aecc de Lleida retransmetran UNA JORNADA INFORMATIVA A TRAVÉS DE LA SEVA WEB

 LA aecc RETRANSMITIRÁ  UNA JORNADA INFORMATIVA A TRAVÉS DE SU WEB a càrrec de la Dra. María Berdasco, investigadora del Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Barcelona)
Nascuda a Otur el 1978 i amb menys de 30 anys pot ser que tinguem ja a la substituta de Margarita Salas o Severo Ochoa. Atès que ja ha estat guardonada amb el Premi Extraordinari de Llicenciatura de Biologia per la Universitat d'Oviedo. Després d'haver realitzat pràctiques en grans empreses, impartit cursos i dirigit una tesi doctoral, ha estat en el Centre d'Investigacions Biològiques del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CIB-CSIC) i actualment es troba al Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) juntament amb unes 20 persones dedicant a l'estudi del càncer. Tant de bo pugui augmentar el seu palmarès aquesta persona il · lustre.
La retransmisión se realizara en la sede de la aecc en Lleida: Calle Pallars 25.
El miércoles 16 de noviembre de 10’30h a 12’00h.
El acto es abierto al publico en general, inscripción gratuita /aforo limitado
Información: aecc LLeida, C/ Pallars 25
Telf. 973 23 81 48

divendres, 11 de novembre del 2011

Monique Wittig: una figura imprescindible

Un dels noms rellevants del feminisme entre els anys seixanta i noranta a França i els Estats Units és Monique Wittig (1950 - 2003), novel.lista, corredactora dels primers manifestos del moviment feminista francès, fundadora d'alguns grups de feministes lesbianes com les "Feministes revolucionàries" i assagista.


En la seva joventut va col.laborar amb Simone de Beauvoir en la publicació de la seva revista i, en certa manera, part de l'afirmació que aquesta escriu en El segon sexe quan diu que "no es neix dona sinó que s'esdevé". La preocupació constant de Wittig des de la seva primera obra és la necessitat que tenen les dones de sortir de l'esquema home / dona fixat per la història i la norma heterosexual i transmès a través de la llengua.
En la seva primera novel, L'Opoponax (1964), la protagonista rebutja el que anomena el llenguatge del pare perquè veu en ell la font de tots els seus problemes.
En Les guerrilleres (1969) no utilitza mai la paraula dona que és substituïda pel pronom elles.
És als Estats Units on publica una de les seves obres més importants, més citades i on el seu pensament es planteja d'una forma més clara :The straight mind (El pensament heterosexual) (1992). Es tracta d'un conjunt d'articles on recull totes les seves idees al voltant del sexe, al llenguatge i el ser lesbiana, molts d’ells publicats en els anys vuitanta.
Per Wittig la llengua és la que marca l'heterosexualitat i està relacionada directament amb el pensament polític. Una feminista lesbiana és, abans que una altra cosa, una dissident del sistema que lluita contra aquesta dicotomia imposada en tots els nivells de la vida i el pensament. La categoria de sexe és el producte de la societat heterosexual, diu Wittig, en la qual els homes s'apropien per a ells la reproducció i la producció de les dones així com a les dones mateixes pel que és una categoria totalitària.
Davant els que afirmen que les feministes el que volen és ser homes afirma que el no voler ser dona no vol dir que es vol ser home i explica que les categories home i dona són polítiques i conseqüentment no són eternes. No hi ha dos sexes sinó tants com individus.
M. Cinta Montagut.

dijous, 10 de novembre del 2011

Màgia a Balàfia amb xocolatada


Data: 13/11/2011
Lloc: Centre Cívic Balàfia
Hora : 12:00h
Jornada solidària amb MAGS DEL MÓN
entrada 3euros
US ESPEREM !!!
NO HI FALTEU !!!


dimecres, 9 de novembre del 2011

25 de novembre: Dia Internacional de Lluita contra la violència de gènere.

25 de novembre: Dia Internacional de Lluita contra la violència de gènere.
El 25 de novembre va ser declarat dia Internacional contra la Violència cap a la dona en el Ier Trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib celebrat a Bogotà (Colòmbia) el juliol de 1981.
En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere a nivell domèstic i la violació i l'assetjament sexual a nivell d'estats incloent la tortura i els abusos soferts per presoneres polítiques.
Es va triar el 25 de novembre per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Pàtria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 a mans per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana.
Els seus cadàvers destrossats van aparèixer en el fons d'un precipitació. Per al moviment popular i feminista de República Dominicana històricament aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència.
Més informació sobre les germanes Mirabal en l'article: 25 de novembre, homenatge a les Germanes Mirabal per Ana Mariñez Álvarez
El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data
El 25 de novembre ... commemoració de la mort de les germanes Mirabal.
El 29 de novembre - Des del Parlament Europeu la diputada Emma Bonino proposa convocar en aquesta data un Dia Internacional de Lluita contra la Mutilació Genital Femenina. més informació
L'1 de desembre Dia Internacional de Lluita contra la Sida
El 6 de desembre marca l'aniversari de la Massacre de Mont-real, quan un home va disparar a 14 universitàries per ser feministes.
El 10 de desembre és la data en què es commemora la signatura el 1948 de la Declaració Universal de Drets Humans.
Amb aquestes dates, el Centre de Lideratge Global de les Dones, CGWL va iniciar fa deu anys la campanya internacional "16 dies d'activisme contra la violència vers les dones"



dimarts, 8 de novembre del 2011

Neix C.B. Balàfia FEMENÍ

"Ha nascut un nou club de bàsquet a la ciutat de Lleida , concretament al barri de Balàfia, es el C.B. Balàfia integrat en el teixit esportiu de l'AVV de Balàfia. Aquest nou club enceta el seu projecte amb dos equips, un de "babys" (com a Escola Esportiva Municipal) amb nens i nenes de 4 i 5 anys de l'Ampa de l'escola Pinyana i un infantil femení. Els dos equips entrenen dimarts i dijous al Pavelló Agnès Gregori.
Aquest dissabte 5 de novembre de 2011 l'equip infantil femení del C.B. Balàfia va jugar el seu primer partit, un amistós contra Maristes. De moment participarà a la competició escolar que comença la setmana que ve.

Noies nascudes als anys 1998 i 1999 que vulgueu jugar a bàsquet i formar part d'aquest nou projecte esportiu a la ciutat de Lleida i més concretament al barri de Balàfia, només teniu que venir al Pavelló Agnès Gregori dimarts o dijous i començar a gaudir del bàsquet."



Rebeu una salutació molt cordial del C.B. Balàfia.

diumenge, 6 de novembre del 2011

Per llepar-se els dits, dilluns a Balàfia

Al marge dels menús tradicionals, les festes de Nadal inviten a elaborar receptes fonamentades en matèries que ...la MARIA BEGUÉ ens presentarà dilluns per llepar-nos els dit per Nadal

Caminen per la diabetis 2011. Éxit malgrat l'amenaça de pluja.

Els i les valentes que han participat ho han encertat !!!,
de 300 a 350 persones han caminat a Lleida per la Diabetis.
2 caminades, la curta de 5km Ruta Caminem per Lleida del CAP de Balàfia, 
la llarga 10Km Anellem Lleida (EFIS).
Esmorzar solidari 3 € i venda de loteria per aconseguir 
que els infants vagin de colònies integrals, 
projecte que explicarem més endavant en el temps. 
Escalfament i estiraments Grup Exercici Físic i Salut (EFIS)
 
* S'ha recordat la propera 
caminada 20N, IIIa Marxa Nòrdica en commemoració 80 anys vot femení 
a Espanya. El 9 de desembre de 1931 s'aprovà la nova Constitució on 
és reconeixen la igualtat de drets dels dos sexes.
La Diputada Clara Campoamor va aconseguir que l'article 36 
en el seu redactat inclogués l'esmena que conferia els mateixos drets
electorals a l' home i la dona més gran de 21 anys.

dissabte, 5 de novembre del 2011

Recordeu : diumenge a CAMINAR !!! ANELLEM LLEIDA per la PREVENCIÓ DE LA DIABETES

US ESPEREM A TOTS I TOTES
Circuit Balàfia: 5 Km
Circuit Anellem Lleida: 10 Km
Esmorzar popular i solidari, per només 3 euros, en benefici dels infants i adolescents amb diabetis. NOVETAT: TOTES LES PERSONES QUE COL.LABOREN AMB LA CAMINADA ENTREN AL SORTEIG DE 10 ESTUDIS BIOMECÀNICS DE LA MARXA