Des de fa uns dies ja estan obertes les inscripcions per a la XXVIIIa edició del Cursa Popular i la XVIIIa de la Mitja Marató de Balàfia Gran Premi Ciutat de Lleida, les inscripcions es poden realitzar per Internet a www. balafia.org, www.atletisme.com i a www.km0.cat. També presencialment a la pròpia AVV. de dilluns a divendres de 18:00 a 21:00 h.
A més aquesta edició te l’honor de ser la primera cursa que “estrenarà” el nou pont de Princep de Viana i la Llotja mostrant en el seu recorregut als corredors i corredores de tot Catalunya i Espanya, amb orgull, les noves icones que ens definiran als lleidatans aquest Segle XXI
Un any mes l’ associació de veïns , organitza la tradicional trobada atlètica que representa la XXVIIIa cursa popular a Balàfia i la XVIIIa Mitja marató, Gran Premi Ciutat de Lleida pel proper dia 25 d’abril de 2010. A més la IVa Caminada Saludable, les Ludocurses per als infants i la Fira de l’Esport i la Salut
Els drets de les dones son part essencial dels drets humans i com a tals han de ser respectats. De totes maneres, malgrat els avanços, la falta de voluntat política, la insuficiencia de recursos, les restriccions vinculadas als usos i costums de distinta naturaleza impedixen, encara avui, el seu desenvolupament lliure.
Així comença la declaració d'aquesta trobada de dones europees i africanes a València...
Vegeu el text íntegre a la pag web.
Que les dones treballin, guanyin un sou i defensin els seus interessos, és normal als països desenvolupats, però en moltes zones rurals de l’Africà subsahariana és excepcional.
Mame Cissé és una de les activistes que treballa pel desenvolupament, personal i col•lectiu, de les dones al Senegal. Es dedica principalment a organitzar les dones de les zones rurals més remotes, en cooperatives agràries. Quan s’associen, treballen cooperativament la terra i guanyen els seus propis diners, les dones incrementen la seva autonomia personal, són més respectades a la família i comencen a prendre decisions que beneficien tota la família, i especialment als fills. El projecte, possible gràcies a la solidaritat internacional, remou profundes estructures socials a les zones rurals i converteix les dones en germen d’un canvi emergent al Senegal. Un canvi que comença a fer front a un gran subdesenvolupament social. Un subdesenvolupament fruit de mals governs, però que té les seves arrels en els profunds desequilibris provocats per un segle de colonialisme, que seguia a quatre segles de tràfic d’esclaus amb els que Europa va maltractar el continent.
Ahir divendres dinou de març, organitzat per DONABALÀFIA ASSOCIACIÓ i amb el recolzament de l' Associació de Veïns de Balàfia, Vocalies de la Dona i de Cultura, ha tingut lloc un doble esdeveniment per tal de cloure les activitats dedicades al Dia Internacional de la Dona:
- Inauguració d' una exposició de cartells explicatius de la vida i obra d' una dona, francesa, europea, internacional: Simone de Beauvoir.
- Presentació del llibre Històries de l' AVE, de l' escriptora Marta Alòs, comptant amb la presència de l' editor Germà París.
En primer terme, desprès de les paraules del president de l' Associació, Toni Baró i de la responsable de la Vocalia de la Dona, Isabel Sáez, ha parlat per tal de fer referència a l' acte i a l' homenatjada la presidenta de DonaBalàfia Associació, Jos Farreny, que a més ha comptat amb el suport de Germà París, que a més d' editor de l' obra de la Marta Alòs, Històries de l' AVE, és professor de filologia francesa a la UdL, qui ha aprofundit en la vida i figura de la lluitadora feminista i política francesa Simone de Beauvoir en el segle passat: “una dona que, amb el seu enfrontament a les convencions dominants dels seu temps, va provocar debats apassionants, que encara avui, generen reflexions i polèmiques”
“per amor, moltes dones sacrifiquen la seva autonomia com a individus”
“Representa la lluita de moltes dones que van patir, pateixen, l’enfrontament als patrons tradicionals de la cultura i del patriarcat”
Acte seguit s' ha procedit a presentar-hi, per part de la pròpia autora, el contingut del llibre Històries de l' AVE i totes les seves vicissituds, comptant amb l' acompanyament de dos artistes teatrals que han fet una dramatització teatralitzada basant-se en un guió derivat de la mateixa obra. També ha pres la paraula l' editor per tal d' explicar el procediment de la seva creació.
Tot seguit s' ha obert un animat diàleg a vàries bandes entre els assistents l' autora, l' editor i els artistes teatrals.
Com es normal en tota presentació de llibre s' ha procedit per part de l' autora a dedicar uns quants exemplars del mateix tant per l' Associació com pels presents.
Finalment, s’ha fet un brindis amb tots els presents desitjant salut, fortuna i continuïtat d’aquests actes, per totes les dones i homes i els drets humans.
Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el Diari de l’Escola de Vilaweb ha publicat l’especial “Dones i ciència“, que aprofundeix en la visualització de la participació femenina dins l’àmbit científic a partir de tres eixos:
Per concloure el Programa iniciat el 6 de febrer, en commemoració de Santa Àgueda, i el 8 de març, dia Internacional de les Dones, tenim el gust de convidar-vos a la Presentació del llibre de la Marta Alòs. Us esperem a totes i tots.
La consellera Carme Capdevila insta la societat i els governs a continuar treballant per assolir els objectius fixats a Beijing fa 15 anys
A la reunió d'Estats i ONG que s'està celebrant a Nova York fa un balanç positiu dels avenços assolits a Catalunya
La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha instat la societat i els governs a continuar treballant per assolir els objectius fixats a Beijing fa 15 anys. Capdevila va fer aquestes declaracions amb motiu del Dia Internacional de les Dones i després d’haver assistit a Nova York a la Comissió de la Condició Jurídica i Social de les Dones, que s’està celebrant aquests dies.
La comissió que s’està celebrant a Nova York ha comptat amb la presència de representants del Consell Nacional de Dones de Catalunya, DonaBalàfia Associació, representada per la presidenta Jos Farreny, òrgan consultiu i participatiu de l’Institut Català de les Dones. La consellera i representants del consell han participat en els panells del Fòrum Mundial de Dones i en els grups de treball promoguts per organismes consultius i participatius que s’han dut a terme a la seu de Nacions Unides.
Lema : IGUALTAT I EMPODERAMENT
Hi ha molts exemples del progrés que han assolit les dones al llarg del segle XX, aquest, va rebre un impuls definitiu a partir de la Plataforma Beijing l’any 1995.
Un dels majors reptes a nivell mundial és portar a la pràctica els compromisos polítics nacionals i internacionals.
L’ empoderament de les dones és imprescindible per al progrés de tota la humanitat
Orgulloses però no Contentes Algunes pinzellades : • El 70% de les dones han experiment violència en algun moment de la seva vida. • Ara per Ara, en nom de la cultura és permeten abusos cap a les nenes, joves i dones. L’ Abús NO es CULTURA • Encara hi ha països que neguen els drets de les dones.
Beijing Plataforma per la Igualtat És un eina que proposa la participació de les dones i assegura la seva participació en tots els aspectes de la vida. 1. Les dones i la pobresa 2. Educació i capacitació de les dones 3. Les dones i la salut 4. La violència contra les dones 5. Les dones i els conflictes armats 6. Les dones i l’economia 7. Les dones en l’exercici del poder i la presa de decisions 8. Mecanismes institucionals per a l’avanç de les dones 9. Els drets humans de les dones 10. Les dones i els mitjans de comunicació 11. Les dones i el medi ambient 12. Les nenes
La salut de les dones fou un dels principals temes de la Plataforma de Beijing l'any 1995, el valor que te aquest tema per si mateix és fonamental per a parla-ne i donar-li el valor que és mereix.
La SALUT de les dones també ha estat valorada a la trobada Beijing +15, és un dels desafiaments fonamentals del segle XXI.
Una de les propostes allí presentades és que els governs han d'elaborar estratègies i serveis per al compliment dels drets de tots a la salut.
En aquest context nosaltres proposem aquesta conferència per a parlar-ne, per avaluar les accions que és realitzen en aquest sentit.
SESSIÓ INAGURAL Report Back from Regional Meetings of woman Plataforma Beijing+15 Conclusions de la Jornada
·Les dones han de fer seu l’objectiu de treballar per l’ igualtat de gènere
·En els últims anys hem vist l’ incompliment i les fissures que s’ha produït a molts països en matèria d’igualtat de gènere.
·Les nacions europees “han oblidat” els compromisos i els objectius que no s’han complit : Salut, Medi ambient, violència de gènere, inclús hi ha països que han imposat quotes desiguals de salaris amb l’excusa de la crisi. De totes maneres no s’ha d’oblidar el context de crisi financera i social.
·Es constata la vulnerabilitat de les dones en situació de guerra, pateixen doblement la injustícia.
·Les dones de New York informen que hi ha violència masclista a tots els llocs del món, hi ha 3 assassinats de dones per dia a EEUU.
·La ONU no te poder davant els estats. Ells són els veritables responsables davant dels seus conciutadans i conciutadanes si no s’acompleixen els acords. De fet la ONU publica resolucions i declaracions que ratifiquen els mateixos estats però molts d’ells no acompleixen i si no s’acompleixen no passa res.
·Els estats c/ 5 anys, han de presentar un informe d’avaluació i el nivell de acompliment dels objectius de Beijing, els 12, condensats en les polítiques d’igualtat de gènere, i cada any també s’envia informe de diferents objectius. Un dels estats que no acompleix cap dels objectius és Síria.
·La ONU te la potestat de posar sancions per s/ quins temes però pel no acompliment dels objectius de la Plataforma d’Acció per la Pau de Beijing + 15 no en posa.
·En aquests moments de dura crisi és constata que els estats estan segrestats pels poders econòmics.
·Europa com a continent “diu” poc i les europees no s’uneixen per fer sentir la seva veu
·Persisteixen els conflictes armats a l’ Àfrica i a l’Orient Mitjà. Una nena de 16 anys ha demanat pau per al orient mitjà.
·Els problemes són els mateixos però els contexts són diferents.
·Les dones hem de saber interpretar els diferents idiomes, no de llengua, de les dones, l’objectiu és aconseguir millores per les dones mateixes i per la societat.
No Parlar à Actuar. A Catalunya diem à Fets no paraules
Caldria trobar noves estratègies comunes per no deixar la Plataforma Beijing+15 en via morta. Aquestes han de ser a nivell globali aplicar les accions a nivell local.
Dins d'aquest contexte :
Els drets humans. Utilitzar-los com a argument i/o eines per aconseguir que la dona tingui ple dret en totes les vessants de la seva vida.
Mantenir viva la història. Fins aquí hi ha hagut un llarg recorregut i no hi ha retorn.
Les dones dels països emergents demostren una il.lusió, fortalesa i ganes de lluita que potser falta a -Europa- i - Amèrica del Nord-
A cent anys del 8 de març continuem demanant i reivindicant. Els problemes són els mateixos, han canviat els contextes.
Les dones hem aprés el llenguatge del poder però encara ens falta adaptar el llenguatge per a les pròpies dones, fer que totes facin seves les reivindicacionsi accions : de paritat de gènere, treballar de manera sostenible, participació ciutadana.
"No és un problema de recursos, és un problema de voluntat política"