dimarts, 23 de juny del 2009

diumenge, 14 de juny del 2009

Bloc de l' Associació Alleta de Lleida

Visiteu aquesta pàgina.
La dona i el cicle reproductiu és un dels esdeveniments on moltes de les dones hi inverteixen més energia, esfoços i temps en tota la seva vida.
http://www.alleta-lleida.blogspot.com/

diumenge, 7 de juny del 2009

Estades d'estiu09

Estades d'estiu09

L'associació de veïns de Balàfia ha decidit finalment organitzar pel seu compte, i amb la col·laboració de la Fundació Verge Blanca, activitats infantils a l'estiu per a nens d'entre 4 i 12 anys.

dijous, 4 de juny del 2009

Dia Internacional d’acció per la Salut de les dones

Fa uns quants anys la Xarxa de dones per la salut de llatinoamericana i del carib en una reunió de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius que va tenir lloc a la primavera,a Costa Rica, després de la celebració del V Encuentro Internacional Mujer y Salud,va proposar la creació d’un dia d’acció mundial per la salut de les dones. Així, es va acordar que el Dia Internacional d’ Acció per la Salut de les Dones es commemoraria cada 28 de maig com una data per a la mobilització i la reivindicació.
Dona Balàfia Associació te la voluntat, des dels seus inicis a principis d’any, d’engegar projectes que donin resposta a les necessitats i inquietuds de les dones, sempre potenciant la seva promoció.
Primera Reflexió. Avui es un dia especialment indicat per reflexionar sobre el concepte de salut, mirant-lo des d’una perspectiva femenina. L’autonomia personal, decidir sobre el propi cos, sobre el propi benestar és un dret al que no podem renunciar. Aquest dret, encara avui, queda allunyat, anul·lat, aniquilat, per a moltes dones, inclòs al nostre entorn. Principalment degut a que ens trobem ancorats en estructures passades, de manera que, algunes dones no conformes amb aquesta realitat la volen canviar però l’ imaginari cultural és resisteix a fer-ho. Cal que la dona esdevingui agent actiu i protagonista de la seva salut, prengui consciència de les seves necessitats específiques i formuli demandes en funció d’aquestes necessitats.
Segona Reflexió : El titular d’un diari diu : “ Catalunya ha distribuït més de mig milió de pastilles de l’endemà en quatre anys “. Sanitat autoritza la seva venda a les farmàcies sense recepta mèdica però amb un cost de 20€, a partir del 13 de maig. Algunes intervencions medicalitzadores voldrien convertir a les dones en pacients per consumir medicació, el sistema sanitari vol mantenir-les com usuàries, però nosaltres volem retrobar el nostre paper de protagonistes de la pròpia salut. Ciutadanes, de pacients passar a ciutadanes, amb dret a decidir, a ser informades i a participar també en el sistema sanitari on la promoció de la salut, la informació i la prevenció i el manteniment d’ un entorn saludable i sostenible ha de ser la seva principal funció.
Tercera Reflexió : Al nostre país, les mancances de l’ Estat de benestar han estat cobertes fins ara per la família. I dir que les cobreix la família implica reconèixer que a la pràctica aquesta responsabilitat recau sobre les dones, que són les que majoritàriament tenen cura de la gent gran, de les criatures o de les persones malaltes de cada grup familiar. Les desigualtats socials afecten les persones en general, però, pel que fa a les dones, cal afegir la desigualtat de la divisió social dels treballs. I que la doble jornada que resulta especialment negativa per a les dones de totes classes. Les dones s’han d’enfrontar, sovint, a dobles jornades de treball, el que comporta un enorme cost personal. La seva participació laboral, social i política en condicions d’igualtat amb els homes queda molt llunyana i no podem parar de reconèixer. Aquestes mancances en l’ Estat de benestar generen un gran cost social, ja que el sector de població que té un nombre més elevat de malalties degudes a l’estrès són les dones de 35 a 55 anys, precisament perquè és el grup que cobreix amb més dedicació les insuficiències estructurals de la nostra societat.
Quarta Reflexió : És necessari convertir en instruments d’aplicació política les diferències entre les persones per tal que no hi pugui haver desigualtat en virtut d’aquestes diferències. I per això cal que s’identifiquin les necessitats específiques dels diferents col·lectius socials, com ara les dones, de totes les edats i situacions, i formular les demandes en funció d’aquestes necessitats. Les diferències de gènere en salut són paradoxals: les dones gaudeixen d’una vida més llarga però d’un pitjor estat de salut, fins i tot si s’exclouen de la valoració els trastorns relacionats amb la reproducció, viuen més anys que els homes però en pitjors condicions. Hem d’identificar i donar visibilitat a les diferències entre homes i dones en qüestions de salut, acceptar que aquestes diferències (psicològiques, fisiològiques, sexuals, anatòmiques, etc...) existeixen en tots els nivells, i no només entre homes i dones, sinó també entre les mateixes dones, així com entre els adults i els infants. Hem de treballar, en definitiva, per donar resposta a totes les necessitats de salut respectant la diversitat. Ser protagonistes de la pròpia salut.
Cinquena Reflexió : La història de la dona al llarg de la vida ha estat encadenada a dependències econòmiques, biològiques, psicològiques, socials, afectives. Totes elles originades en el seu estatus de engendradora de vida, aquesta continuació de la vida, la seva reproducció l’ha marcat en una desigualtat persistent plena de somnis i despertars, de lluites i repressions, de derrotes, d’avançaments i de retrocessos, de frustracions i de períodes d’acomodació al moment : “qui dia passa any empeny” . La manca d’espais propis, la falta d’autoestima i la poca valoració com a esser humà al llarg dels temps ha fet possible que la dona es deixí manipular massa sovint. Aconseguir un coneixement cada cop millor de les seves dependències i dels recursos per sortir-se’n és el gran repte que tenen les dones per poder ser veritables protagonistes de la seva salut.
Sisena Reflexió : Dona i exercici físic. És innegable la importància de l’esport a la nostra societat. Tampoc cal oblidar la infra-representació de la dona a l’àmbit de l’esport, aquesta inclús està reconeguda a nivell internacional. Solament hi ha un 40% de dones atletes. Amb freqüència és parla de sostres de vidre, en l’esport és especialment desigual la presència de les dones. Si cada dia hi ha més estudis que corroboren que practicant esport s’ obtenen beneficis a nivell físic, psíquic i social. Cal que nosaltres les dones adoptem un estil de vida actiu i més important encara, que les noves generacions creixin amb l’hàbit de l’exercici físic impregnat definitivament en el seu projecte vital.
Setena Reflexió : La invisibilitat de les dones en la ciència, en la recerca i en la docència s’ha d’acabar. La humanitat no s’ha mirat les dones com a científiques. No ha vist els seus problemes , ni ha entès les seves queixes, el seu malestar i el seu dolor. Les dones de Ciència han estat escasses, és hora que les aportacions de les dones a la ciència i la tecnologia siguin reconegudes. Tenim el convenciment que donar a conèixer a les científiques, les dones de ciència, les seves aportacions, dona projecció a les dones del barri de Balàfia i del seu entorn. Encara podeu visitar l’exposició homenatge a una representació de les fèmines més brillants, que en els darrers segles han destacat en la CIÈNCIA. Ho podeu fer al Centre Cívic de Balàfia de 9 del matí a 9 del vespre fins divendres.

Comiat
A principis del segle XXI, Som davant d’un gran repte per aconseguir una millor salut de les dones. La igualtat d’oportunitats entre dones i homes, reconeguda com a principi fonamental de la justícia, encara no s’ha vist traduïda a la pràctica en diversos aspectes, entre els quals volem ressaltar el de la salut. Sense victimismes sinó amb decisió i sense resignació, les dones hem de ser protagonistes de la nostra pròpia salut.